Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Ті, хто читає у відпустці, повертаються більш відпочилими

Ті, хто читає у відпустці, повертаються більш відпочили

1. Читання допомагає по-справжньому розслабитися

 

Книга найефективніше знижує рівень стресу в порівнянні з іншими способами релаксації. Це було доведено фахівцями з University of Sussex. Вони створювали для людей стресові ситуації, а потім намагалися їх заспокоїти і одночасно вимірювали серцевий ритм. Виявилося, що досить 6 хвилин наодинці з книгою, щоб рівень стресу знизився на 68%! Музика або заспокійлива чашечка чаю працюють набагато гірше.

 

2. Читання створює відчуття приватності

 

Сьогодні ми більшу частину часу перебуваємо під тиском води, що ллється з усіх боків інформації. Чужі голоси звучать в нашій голові, коли ми слухаємо музику або дивимося фільм, і ми навчилися відгороджуватися від цього потоку. Під час читання ми сприймаємо інформацію краще, тому що всередині нас її озвучує наш власний голос, запевняють фахівці Center for Reading and Language Research при Tufts University. Це знижує напругу і створює відчуття приватності і захищеності.

 

3. Читання піднімає настрій

 

63% англійців зізналися, що читання піднімає їм настрій. І майже стільки ж сказали, що не просто відчувають себе краще з книгою, читання реально робить їх життя більш цікавим і якісним. Такі дані опитування, проведеного в рамках програми National Year of Reading.

 

4. Читання покращує фізичну форму

 

Вчені з дитячої лікарні Дьюка (Північна Кароліна, США) провели цікавий експеримент. Тридцяти страждаючим ожирінням дівчаткам 9-13 років запропонували почитати. Одним з них видали роман про ровесницю, якій вдалося схуднути, інші читали літературу, не пов'язану з боротьбою із зайвою вагою. А треті товстунки не читали взагалі нічого. В результаті читаючі дівчатка помітно схудли (причому учасниці з першої групи скинули більше, ніж з другої), а ось нечитаючі діти так і залишилися товстими. Все тому, що з книжкою в руках ми не просто сидимо, але в деякій мірі переживаємо те ж саме, що й герої твору.

 

5. Люди, котрі читають, краще висипаються

 

Багато лікарів рекомендують трохи почитати перед сном і запевняють, що книга допомагає зробити сон більш міцним і здоровим, а також полегшує сам процес засипання. Справа в тому, що поширена причина безсоння і тривожних снів - невід'ємна складова думки про минулий день і невирішені проблеми. Читання дозволяє переключитися і забути про них. Головне, щоб світло було приглушеним, а сама книга - не надто захоплююча.

Зачекайте будь ласка...