Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Бібліотеку Google Books визнали законною

Бібліотеку Google Books визнали законною

Суд США відхилив колективний позов письменників до Google, в якому компанія звинувачувалася в порушенні авторських прав через проект Google Books, що стартував дев'ять років тому. Для нього були відскановані мільйони книг, а потім доступ до фрагментів з них Google відкрив всім користувачам мережі Інтернет абсолютно безкоштовно.

 

На думку Денні Чіна, федерального судді США, Google не порушила авторських прав. Адвокати літераторів, проте, відзначають, що крапку в цій справі ставити рано, і вже готують апеляцію. Експерти вважають, що вирішення питання може з часом перенестися до Верховного суду США - вищої судової інстанції країни.

 

Google, коментуючи ситуацію, що склалася, інтереси письменників у даному випадку вважають недалекоглядними, оскільки компанія, реалізуючи Google Books, підвищує популярність створених ними книг без повного відкриття доступу до текстів. Крім того, в Америці дозволено розповсюдження друкованих матеріалів в освітніх і наукових цілях - формально проект Google Books переслідує саме їх.

 

Водночас адвокат гільдії авторів Пол Айкен відзначає, що Google не тільки оцифрував книги нелегально, але і займається збором даних на основі пошукових запитів до Google Books, що, допомагає їй краще продавати контекстну рекламу, а значить, отримувати додатковий прибуток. В даний час у бібліотеці Google Books зберігається близько 20 мільйонів книг, ще 90-100 мільйонів будуть оцифровані в майбутньому.

Зачекайте будь ласка...