Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Підбірка справді цікавих нон-фікшн книг

Підбірка справді цікавих нон-фікшн книг

Інколи просинається бажання досліджувати як влаштований цей світ. Чим більше про нього дізнаюся, тим більше переконуюся в тому, що в ньому все тісно пов'язане. Жоден процес, жоден факт не варто розглядати абстрагуючись від оточуючого середовища. Бо в такому випадку ризикуємо побудувати для себе неправильне розуміння.

 

 

"Історії про життя, смерть і нейрохірургію". Генрі Марш.
Правда – то його релігія, кажуть про Генрі Марша колеги. Власне, у цій книжці спогадів і роздумів відомого британського нейрохірурга ви знайдете багато захоплюючих історій, у яких головне – це етика стосунків між лікарем та пацієнтом, тонка межа між гіркою правдою і крихкою надією.

 

 

"Егоїстичний ген". Річард Докінз.
Перша і водночас визначна книжка Річарда Докінза, що досі залишається найвідомішою його працею і навіть через 40 років інтригує та не втрачає своєї актуальності. «Ми є машинами для виживання — самохідними роботами, що сліпо запрограмовані на збереження егоїстичних молекул, відомих як гени», — саме так проголошує автор. У чому ж полягає «егоїстичність» генів? Чому вчений так безжально висловлюється про людей? Які погляди відстоює? Річард Докінз наполягає на тому, що саме ген, а не особина є одиницею природного добору. Несподівано, чи не так? Але це ще не все. Альтруїзм автор пояснює не підсвідомим намагання зберегти вид, а саме егоїстичністю генів: вони вдаються до найвигіднішої стратегії, щоб залишити у вічності часточку себе. Більше того, Докінз — той, хто вперше ввів поняття «мем», що є аналогом гена в живому організмі, але не на рівні біології, а на рівні культури. І якщо ми впевнені, що тільки залишивши потомство, продовжимо себе у вічності, то Докінз стверджує, що це геть не так: через кільканадцять поколінь від наших генів і сліду не буде, а от меми, створені нами, справді існуватимуть вічно.

 

 

"Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього". Юваль Ной Харарі.
Дослідження, що ламає усталені уявлення про земну історію від появи людини й народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки, і вас приголомшать неочікувані й сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «чому?»: Чому Людина Розумна отримала шанс на майбутнє та що винищило її найближчих древніх родичів? Чому перехід від збиральництва до сільського господарства став пасткою для людини й погіршив її життя? Чому могутні імперії інків та монголів зазнали краху та були переможені нечисленними групани європейців?
Що таке «теорія пліток» і як розмови про те, чого насправді не існує, підняли людину на вищий щабель цивілізації? Що спільного між релігією та ідеологією? Чим відрізняються християнство та буддизм? Як гроші та кредити стали однією з основних рушійних сил цивілізації? Чому зруйновані імперії досі керують людством?

 

 

"Лі Куан Ю. Роздуми великого лідера про майбутнє Китаю, США та світу".
Лі Куан Ю — один із найвизначніших сучасних геополітологів і стратегів, засновник Сингапуру, крихітного міста-держави, яке під проводом свого харизматичного лідера перетворилося з колоніального порту на квітучий азійський мегаполіс,— ділиться власним баченням найближчого майбутнього таких провідних гравців світової політики, як США і Китай, розмірковує над майбутнім Індії й інших країн, дає відповіді на пекучі питання стосовно ісламського тероризму, світової геополітики, глобалізації та демократії.

 

 

"Таємниче життя дерев". Петер Воллебен.
Кожен робочий день німецького лісника Петера Воллебена наче захоплива дослідницька експедиція, під час якої він усе більше розкриває для себе таємниці життя дерев і передає свій досвід іншим. Петер запевняє: дерева вміють говорити. А ще вони здатні відчувати біль, мають пам’ять і знають, хто з їхніх родичів потребує допомоги. Вони спілкуються між собою і на особливому рівні взаємодіють із довкіллям, вони здатні передавати інформацію й ділитись енергією. Лісник стверджує, що дерева можуть і вміють бути щасливими і за такої умови ліс є набагато продуктивнішим. Автор запрошує в чудову мандрівку, що відкриє для вас приголомшливі таємниці природи, які ми звикли не помічати. Варто тільки прислухатися… І, можливо, під час наступної прогулянки лісом вам також поталанить відкрити для себе малі й великі дива!

 

Зачекайте будь ласка...