Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Про формат Epub

Про формат Epub

EPUB (від англ.  electronic publication) - Це формат електронних книг,
розроблений Міжнародною асоціацією цифрового книговидання
(International Digital Publishing Association).

 

Файл у форматі EPUB однаково добре читається на комп'ютерних пристроях з практично будь-яким розміром екрану - на ноутбуках, смартфонах, букридерах і навіть у звичайних мобільних телефонах.

 

Так само, як формат Adobe PDF став стандартом для друку книг та інших документів на папері, EPUB за останні кілька років фактично став стандартом для видавців і дистриб'юторів електронних книг в усьому світі.

 

Головні плюси формату EPUB

 

Стандартизація
Поява і поширення EPUB багато в чому вирішує проблему різнорідних форматів електронних книг, яких зараз налічується кілька десятків. Прийняття індустріального стандарту значно полегшує роботу видавця, якому вже немає необхідності готувати книги як мінімум в дюжині форматів, а дистриб'юторам - возитися з їх урахуванням і підтримкою.

 

Захищеність
Формат EPUB припускає, що видавець сам визначає, чи буде він використовувати механізми DRM (захисту від копіювання) при підготовці файлу книги або відмовиться від них, полегшивши читачеві роботу з книгою.

 

Універсальність
Плаваюча верстка в EPUB полегшує поширення книг для електронних пристроїв будь-якого розміру.

 

Способи читання

Файли EPUB можна читати практично на будь-якому електронному пристрої
і на будь-яких платформах: на смартфонах і планшетних комп'ютерах,
на персональних комп'ютерах і букрідерах.

 

iOS
На мобільних пристроях на базі iOS (iPod touch, iPhone і iPad) файли у форматі EPUB можна читати за допомогою «рідного» додатка iBooks, інтегрованого з книгарнею iBookStore. Крім того, EPUB на пристроях Apple можна читати за допомогою програми Bookmate (книги потрібно попередньо довантажувати в свою бібліотеку на сайті bookmate.com), а також Stanza, i2Reader та багатьох інших.

 

Android
На мобільних пристроях з операційною системою Android книги у форматі EPUB можна читати за допомогою програм Bookmate (для HTC Sense), Aldiko, FBReader, Cool Reader та інших. Крім того, ви можете скористатися браузером і онлайновими сервісами Bookmate, Bookworm або Ibis Reader.

 

Букридери
Книги в EPUB можна читати за допомогою практично всіх сучасних букрідерів, спеціалізованих пристроїв для читання електронних книг: Sony Reader, PocketBook, Amazon Kindle (після конвертації в формат MOBI), nook (букридер від Barnes & Noble), Kobo Reader, lBook, BeBook, Cybook, Boox, ECTACO jetBook, Hanlin, Hanvon, iRex, iRiver та інші. Великий список букрідерів, що підтримують відображення EPUB шукайте на спеціальній сторінці Adobe.

 

Насправді EPUB - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. У цьому легко переконатися: змініть розширення такого файлу Epub на Zip і розархівуйте його. Усередині цього архіву Ви виявите файли вмісту книги (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Мінімальний набір файлів, який входить до EPUB, повинен бути наступним:
- Файл mimetype, з однією єдиною строчкою application / epub zip
- Папка META-INF з файлом container.xml, який вказує, де зберігається вміст книги
- Папка OEBPS, в якій повинні бути:
- Файл content.opf з метаданими книги, списком всіх файлів, які потрібні для її вмісту, опису послідовності читання файлів і керівництвом за ключовими файлів
- Файл toc.ncx, міститиме зміст книги в тому вигляді, в якому вона прочитається програмою-рідером
- Файл stylesheet.css з описом стилів оформлення тексту
- Власне файли вмісту
- Папка з ілюстраціями і, можливо, папка зі шрифтами.

Зачекайте будь ласка...