Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Комп'ютерний аналіз виявив шість базових літературних сюжетів

Комп'ютерний аналіз виявив шість базових літературних сюжетів

Італійський драматург вісімнадцятого століття Карло Гоцці вважав, що в драмі існує всього 36 поширених історій. У наступних дослідженнях їх кількість поступово зменшувалася - у 2004 році журналіст і письменник Крістофер Букер випустив популярну книгу «Сім базових сюжетів».

 

А зараз, завдяки математичним обчисленням і комп'ютерам рівня лабораторій CERN, з'ясувалося, що базових сюжетів, можливо, всього шість. Метью Джокерс - професор англійської літератури в Університеті Небраски, що працює в області цифрових гуманітарних досліджень, використовує бази даних і комп'ютерний аналіз для вивчення величезних масивів літературних текстів.

 

Джокерс створив модель, яка абстрагує кожну історію, аналізуючи і порівнюючи зміну емоцій по ходу сюжету і виводить результат як наочний графік.

За допомогою порівняльних вимірювань в безлічі кластерів всередині одного твору, Джокерс виявив всього шість базових сюжетів. Тільки в 10% всіх випадків машина вказувала на існування одночасно семи сюжетів. Вибірка Джокерса включала в себе приблизно 50 000 романів. Система оцінює різні абзаци тексту, використовуючи словник ознак негативних і позитивних почуттів. Джокерс ще не готовий дати назви своїм мета-сюжетам і пропонує зайнятися цим всім охочим - недавно він виклав всі використовувані програми на GitHub, так що будь-який користувач інтернету може спробувати створити графіки літературних творів у себе вдома.

 

Учений не приховує, що на дослідження його надихнула знаменита лекція Курта Воннегута - відео і транскрипцію цього блискучого виступу можна знайти на сайті Brainpickings.org. У ній письменник розповів про п'ять поширених сюжетів: «Попелюшка», «Людина потрапляє в неприємності», «Юнак зустрічає дівчину», роман Кафки і «Гамлет». При цьому Воннегут стверджував, що «Гамлет» - один з найвизначніших творів у світовій літературі. Він повідомляє читачам незручну правду: часто події, що відбулися, не виходить трактувати ні в позитивному, ні в негативному сенсі. У своїй книзі «Макроаналіз» Джокерс показує діаграми декількох популярних творів ірландської літератури, в числі яких «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда або «Портрет митця замолоду» Джеймса Джойса.

 

Детальніше дізнатися про комп'ютерний аналіз літератури та про шість базових сюжетів можна на сайті Motherboard.

Зачекайте будь ласка...