Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Найдорожчі книги світу

Найдорожчі книги світу

Скільки Ви готові віддати за книгу? Кілька десятків гривень? А якщо книга красива, історично важлива й рідкісна, та до того ж з кожним роком тільки набирає ціну? Швидше все, за таку не шкода викласти всі вільні гроші. Представляємо перелік найдорожчих книг у світі.

 

 

 



1. Біблія Гутенберга

naydor_knyha_svivitu-1

Всього вийшло рівно 180 примірників: Гутенберг надрукував 45 Біблій на пергаменті, а решта на італійському папері, яка була оформлена водяними знаками. Втім, це не перша інкунабула. Серед інших Біблію Гутенберга відрізняє неперевершена якість оформлення. А до наших днів таких у повному змісті дійшла всього 21 книга. І експерти просять за неї досить багато - близько 25-35 мільйонів доларів.

 

 

 

2.Кодекс Лестера

kodex_lestera

Ця книга являє собою 72-сторінковий збірник з науковими записками і ескізами знаменитого Леонардо да Вінчі. У ньому знаходяться нотатки та малюнки течій потоків води, вирів, а також матеріали по геології і астрономії. Цю книгу граф Лестер купив в 1717 році, тому вона досі називається його ім'ям. Втім, ця книга на сьогоднішній день вважається найдорожчою. У 1994 році її власнком став Білл Гейтс, він віддав за кодекс Лестера 30800000 доларів.

Варто відзначити, що «Трактат про воду, землю і небесні тіла», це первинна назва книги. До засновника компанії «Microsoft» вона належала нафтовому магнату Арманду Хаммеру. Нинішній власник свій скарб від сторонніх очей не приховує, а виставляє кодекс Лестера на виставках у найбільших музеях світу.

На пергаментних сторінках, які між собою скріплені спеціальним чином, текст написаний в дзеркальному відображенні, тому її можна вивчати тільки за допомогою дзеркала. Великий винахідник у своїй книзі описує власні думки про будову і походження води, світла, повітря і мінеральних речовин. Висловлюється і припущення, що наш світ - це жива істота: земля - ​​це його плоть, повітря - це його душа, а вода - кров. У багато разів підвищує цінність кодексу Лестера і малюнки, які зробив сам майстер.

 

 

3. Перше видання п'єс Шекспіра

naydor_knyha_svivitu-3

За деякими оцінками, ця книга коштує близько 22,6 мільйона доларів. Важко повірити, що первісна ціна того видання була всього лише один фунт. Але сьогодні копії твору для будь-якого колекціонера представляють величезну цінність. Книга з'явилася в 1623 році, через сім років після смерті знаменитого сьогодні Вільяма Шекспіра. У виданні на 900 сторінках написано 36 п'єс.

Всього в світі існує 228 копій цього першого видання. Власником одного з примірників є співзасновник компанії Microsoft Пол Аллен. Він купив перший фоліант у 2001 році за трохи більше, ніж 6 мільйонів доларів.

 

 

4. Трактат про плодові дерева

naydor_knyha_svivitu-4

 

Ця книга побачила світ у далекому 1768 році. Це була найбільш успішна робота французького ботаніка  Анрі Луї Дюамель дю Монсо. У виданні зібрано докладний опис 16-ти різних видів фруктів.

У 2006 році Трактат про плодові дерева пзодано з аукціону в Брюсселі. Власник за нього віддав 4,5 мільйона доларів.

 

 

 

5. Географія Птолемея

Книга представляє собою збірник картографії другого століття нашої ери. У 1477 році на основі цього видання надрукували перший атлас. А в 2006 році збірка відправилась у приватні руки за досить пристойною ціною. Один з двох, що залишилися примірників продали за 3,9 мільйонів доларів.

 

 

6. Атлас Європи Меркатора

Фламандський картограф Герард Меркатор першим створив циліндричну проекцію карти планети. Вона використовується і донині. Проекція Меркатора відрізняється тільки тим, що на картах не спотворюються форми і кути, відстані ж зберігаються лише на екваторі. Атлас і зараз застосовується при складанні аеронавігаційних і морських навігаційних карт. Ну а в світ книга вийшла в 1595 році, після смерті її творця. В атласі був трактат про створення світу, а також 107 карт з географічними описами. Майже всі, а саме 102, склав сам Меркатор. Через сторіччя, в 1967 році, карти випадково знайшли в Бельгії. І в 1997 році їх придбала Британська бібліотека за 1,243 мільйона доларів.



Зачекайте будь ласка...