Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Звідки взялись пани на поліссі

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Давно це було. Навіть старі люди того вже не пам'ятають. І розповідають вони те, що чули від батьків і дідів.
Ну так от. Густими поліськими лісами пробивався надве¬чір чорт у своє болото. Був він страшенно понурий, бо за цілий довгий день не вдалося зробити людям ніякої шкоди. А який з нього в такому разі чорт? Тепер хоч не з'являйся в пекло — засміють там його!
Плентається так злий чорт, невеселі думки гризуть його. І раптом бачить — мчить до-рогою пан з Варшави. Попе¬реду і позаду гайдуки їдуть, а пан посередині в кареті на м'яких подушках сидить. Вуси в боки стирчать, як у жука-короїда, шапка з трьома рогами, чоботи червоні, пояси-китиці золочені... Одним сло¬вом, на сто сажнів паном пахне!
Перегородив чорт дорогу, витріщив очі, дивується — ні¬коли на Поліссі такого опудала не бачив!
— Геть з дороги, пся крев! — закричав пан на чорта й грізно заворушив вусами.
Чорт ні з місця.
Об'їдеш,— каже,— коли тобі треба. Пан аж почорнів від злості:
Гей, гайдуки, всипте йому двадзєсцє пєнць! Гайдуки канчуками до чорта. А той перескочив через них, ухопив пана за чуб і поніс над лісом.
Летить чорт і лупить паном об верхів'я дерев.
Де об дуб торохнувся пан там одразу виріс новий пан Дембіцький, а за Дембіцьким — Дубицький...
Об березу гримнувся — з'явився пан Бжезинський, а за ним Бжезовський, а за Бжезовським — Березовський...
Як гриби ростуть пани.
Об сосну черконувся пан — виріс пан Сосновський, об граб — Грабовський, об ялину — Ялиновський, об вербу — Вербицький, об ясен — Ясинський, об осику — Осиковський...
Гасав, гасав чорт з паном, аж заморився. Подивився, а від пана одні тельбухи зосталися: геть схльостав його!
«Що ж з ними робити? — думає чорт.— Не нести ж їх у пекло?»
Узяв і розтрусив панські тельбухи по землі. І від них пі¬шли рости дрібні пани й підпанки.
Так розвелися пани на Поліссі — сам чорт посіяв їх на страждання людям....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Звідки взялись пани на поліссі txt скачати, читати Звідки взялись пани на поліссі jar скачати, читати Звідки взялись пани на поліссі fb2 скачати, читати Звідки взялись пани на поліссі epub скачати, читати Звідки взялись пани на поліссі doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено