Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Золотий жук

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

В старовину, в сиву старовину, мешкав біля самого підніжжя гори Хікодзан один бідний удівець на ім'я Токубей. Все життя завзято працював Токубей, але на старість зламала його хвороба. Зліг він у ліжко. Прийшли до Токубея гіркі злидні. Кожного дня доводилось гадати: чи помреш сьогодні голодною смертю, чи ще до завтра протягнеш? Було у Токубея двоє діток: син Генкіті й донька на ім'я Юкі. Підізвав він їх одного разу і мовив:

– Простіть мені, дітки мої. Лежу я безпомічний і не можу вас прогодувати. Через мене ви голодуєте.

– Що ти, що ти, тату! Про це ми й не думаємо. Одне нас турбує, що не можемо ми для тебе ліки купити. А ти з кожним днем все слабшаєш… Нарешті сказав Генкіті:

– От що! Піду я до дядка мого Гондзи, попрошу у нього грошей в борг. Тоді і ти, тату, одужаєш, і сестриця Юкі перестане хникати від голоду.

– Але, Генкіті, ти ж знаєш, цей Гондза – скупий. Він гірше собаки. Коли помирала твоя мати, Гондза й не думав провідати її. А тепер робить вигляд, наче не знає, що я, його рідний брат, при смерті. Якщо ти попросиш у нього грошей, лише образливих слів наслухаєшся. Адже він готовий через копійку вдавитися!

– Але не помирати ж нам голодною смертю!

– Ой, бідний мій синку! Пробач мені…

– Зачекай, тату! Прийшла до мене добра думка.

– І з цими словами Генкіті вибіг з хати прямо під зливу…

Але куди бігти, цього він і сам не знав. Генкіті лише хотів заспокоїти батька. Потроху ноги юнака самі понесли його до хати дядька. “А раптом поспівчуває? – міркував Генкіті.

– Адже не кам'яне у нього серце!” Але все трапилось, як говорив батько. Гондза його навіть слухати не став.

– Знайшов багача! Немає у мене грошей для таких, як ви, позичальників. Геть звідси!

– Але ж тато помирає! Я вам відпрацюю, дядку. Працюватиму день і ніч.

– Мені яке діло, хто буде жити, хто помре. Адже я не Господь Бог. Пішов геть, ну, швидше! Брудний жебрак, всю підлогу в кухні забруднив. Йди геть звідси!

Вискочив Генкіті з хати дядька, наче ошпарений. Пішов він гірською дорогою, нічого не бачачи від сліз. З гілок дерев потоками лляла вода, наче й вони плакали. Довго блукав Генкіті. Він і сам не знав, скільки часу пройшло. Раптом почув він лагідний голос старця:

– Стій, Генкіті! Генкіті, зачекай! – Хто мене кличе? Поперед Генкіті, наче з-під землі, виріс сивобородий дідусь з парою замурзаних дерев'яних сандалій в руках.

– Скажи мені, чому ти плачеш? – питає дідусь.

– Мені дуже потрібні гроші, та немає де їх узяти.

– А для чого тобі гроші?

– Потрібно купити ліки та рису.

– Тобі вони потрібні чи кому іншому?

– Якби ж то мені самому, не став би я плакати. Тато у мене від хвороби і голоду помирає.

– Добре, тоді я дам тобі оці сандалії.

– А що я з ними робитиму?

– Вони принесуть тобі гроші. Одягни – і побачиш… З кожним твоїм кроком з-під них червонці сипатимуться. Але якщо здолає тебе жадність і забажаєш ти золота для одного себе, то трапиться з тобою велика біда. Червонці литимуться рікою, але сам ти ставатимеш все меншим і меншим. Пам'ятай це і швидше біжи до свого тата.

І зник дідусь з очей, наче розтанув: “Чи не здалося мені?”– подумав Генкіті. Та ні, в руках у нього пара дерев'яних сандалій… Повернувся додому Генкіті. Одягнув він сандалії, зробив крок-другий, у нього з-під ніг золоті монети посипалися. Купив Генкіті на них ліки для батька. Старий одужав, і сестричка перестала плакати від голоду.

Зажили вони втрьох добре, як в минулі часи. Пролетіла звістка про це диво по всіх навколишніх селах. Один за одним почали навідуватися...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Золотий жук txt скачати, читати Золотий жук jar скачати, читати Золотий жук fb2 скачати, читати Золотий жук epub скачати, читати Золотий жук doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено