Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Зима і літо

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Говорять, жирний кінь вважається хорошим, а багата людина - мудрою... Не пам'ятаю, хто придумав це прислів'я. І батько мій не пам'ятає. І батько мого батька не пам'ятає. І дід мого діда, кажуть, не пам'ятає. Одне ясне - прислів'я це придумали богачи-нойони. Мов, дивіться, ми тому і багаті, що народилися розумними, а бідняки-пастухи дурні від народження, тому працюють на нас, мудрих нойонів. Хитро сказано, та не дуже! Ось вам невелика казка...

Так почав старий бабай, коли одного разу ввечері молодь зібралася в його юрті.

...Жив колись хан з своїми прислужниками нойонами. Були ці нойони один товще за другого, другий жирніше третього, третій хвалькуватіше четвертого. Знали нойони одне - збирали податки з населення, а потім лежали на м'яких шкурах, пили архи і обжиралися до безпам'яті. Був серед ханських нойонов найтовщий і жирніший, найпихатіший і хвалькуватий нойон Бадма. Не проходило і дня, щоб він, важливо погладжуючи голену голову, не запевняв хана:

- Всемогутній хан! Жирний кінь вважається хорошим, а багата людина - мудрою. Покладись у всьому на нас...

В цей же час в далекому степу жив один бідний пастух з своєю дочкою, яка в народі прославилася розумом і винахідливістю. Говорили, що вона могла розгадувати найхитріші загадки, а головне, так сміливо і розумно розмовляти з нойонами-збирачами ханських податків, що вони кожного разу, збентежені, виїжджали від неї ні з чим.

Почув про дочку сам хан і розсердився:

- Невже це дівча з роду козопасів розумніше моїх нойонів?

І вирішив хан перевірити її мудрість і дотепність. І наказав поїхати до неї найжирнішому і, як вважалося, наймудрішому нойону Бадме. Той сів на свого коня, такого ж, як господар, жирного, занадто відгодованого і ще раз похвастав:

- Всесильний хан! Жирний кінь вважається хорошим, а багата людина - мудрим. Сподівайся на мене!

Довго їхав по степу важливий нойон, а коли під'їхав до юрти бідного пастуха, не побачив нічого, за що можна було б прив'язати коня. Навіть стовпчика не було біля юрти - так бідно жив пастух. Потоптався нойон на одному місці і крикнув:

- Ей, хто там в юрті! За що прив'язати коня багатому нойону?

Відкрилися дверці юрти, і звідти виглянула чорноволоса дівчинка з жвавими, блискучими очима. Почувся звучний голосок:

- Якщо хочеш прив'язати коня, то прив'яжи його за літо або за зиму...

- Як сказала? - остовпів ханський прислужник.

- Я сказала: прив'яжи коня за літо або за зиму.

Нойон Бадма розлютився на ті слова:

- Дурне дівча! Невже ти думаєш, що ханський нойон дурніше за тебе... Або ти не знаєш, що жирний кінь вважається...

Проте Бадма так і не договорив своє улюблене прислів'я. Притка дівчинка закрила дверці юрти і сховалася.

"Дурна, як вівця, дурна" - подумав товстун нойон і погнав скоріше коня назад, щоб порадувати хана звісткою, що в простому народі не буває розумних людей. А дні в степу стояли жаркі. Палило сонце. Занадто жирний кінь Бадми малооб’їзжений, незабаром розкиснув і здав, відмовившись везти далі свого товстого господаря. Словом, не кожен жирний кінь хороший... Нойон з'явився в палац пішки, запилений, в порваних унтах, але як і раніше самовдоволений і пихатий.

- Ну, що цікавого чув і бачив? - запитав його хан.

- Нічого цікавого, - відсапавшись, хихикнув Бадма, - нічого цікавого. Дурна вона, всемогутній хан, як вівця.

І нойон розповів ханові про розмову з дочкою пастуха. Хан задумався і запитав:

- А що ще ти бачив у них біля юрти?

- Нічого, окрім худого воза і саней.

- Сам ти дурень, Бадма, - спохмурнів х...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Зима і літо txt скачати, читати Зима і літо jar скачати, читати Зима і літо fb2 скачати, читати Зима і літо epub скачати, читати Зима і літо doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено