Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Зачарований щупак

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жила на світі жінка і мала вона рідну дочку й пасербицю Кахну. І, як-то воно в світі й буває, своїй дочці догоджала, а пасербиці не любила. А та рідна, як і її матіночка, збиткувалася над Кахною. Якось мачуха сироті й каже:
— Візьми зараз кошелі, йди до річки, налови там риби, та дивися, щоб мені вернулася до заходу сонця, бо якщо ні, то начувайся!
А там недалеко за селом річка текла. Пішла дівчина до річки й плаче, бо не знає, як тієї риби наловити. Аж тут з води випірнув щупак. Луска на ньому блищить, і він людським голосом питає:
— Чого це ти плачеш? Кахна й розказує йому про мачуху та все сльози ллє. А він їй:
— Не плач, лягай собі та й спи. Я виручу тебе з біди, бо знаю, що ти добра дуже і прихильна до всього живого. Тільки не розказуй нікому нічого. Кахна лягла під липою і заснула, а як прокинулася, дивиться, аж її кошелі вже повні риби. Дівчина очам своїм не вірить, підійшла до кошеля, та тільки торкнулася, а кошіль так і пішов до хати. Торкнулася вона до другого, до третього — те ж саме. А мачуха виглянула у вікно та як побачила, що діється, розлютилася і як закричить:
— То ти он яка розумна?! А хто це тобі риби наловив? Кахна їй ні слова. От мачуха знову загадала їй роботу:
— Тепер збери в ті кошелі шмаття, піди до річки, випери, висуши та викачай! Та дивися мені, поки сонце зайде, щоб була вже тут! Дівчина понесла кошелі на річку, сіла там та й плаче. Коли знов виходить з води той самий щупак і питає:
— А чого ти плачеш? Кахна розказала йому про все, плачучи. Щупак і каже:
— Не плач, лягай під липою і спи! Кахна лягла під липою на траві та й заснула, а коли прокинулася, дивиться, все шмаття чисте, рівненько складене і викачане, лежить уже в кошелях. Торкнулася рукою одного кошеля, другого, і вони враз самі подалися додому. А мачуха стояла на порозі та як побачила випрану білизну, закипіла від злості й каже:
— На ось тобі дірявий ополоник, та піди до річки і не вертайся додому, поки не начерпаєш ним повні бочки води.
Що було робити бідній сироті? Взяла вона ополоник і бочки, йде до річки та там плаче. А мачусі закортіло дізнатися, хто воно там допомагає Кахні. От вибігла вона з хати та й пішла нишком за дівчиною, щоб на власні очі побачити, що там буде діятися. Як стала ж дівчина дірявим ополоником набирати води у ті бочки й низько нахилилася, тоді мачуха нишком підкралась до неї ззаду і вже мала було зіпхнути її в річку.
Коли тут щупак вискочив з води, вхопив злу мачуху т ай на дно.
А щупак струснув із себе луску і перекинувся таким вродливим королевичем. Потім одружився із Кахною, справили пишне весілля та жили собі довго й щасливо....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Зачарований щупак txt скачати, читати Зачарований щупак jar скачати, читати Зачарований щупак fb2 скачати, читати Зачарований щупак epub скачати, читати Зачарований щупак doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено