Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як маляр чорта малював

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У далекім королівстві був собі химерний король. Полюбляв усякі чудні вигадки. Нудився, звісно. Якби не мав розумних радників, що за нього про все дбали, то було б йому не до вигадок. А так збиткувався над людьми, й ті мусили вдовольняти усі його забаганки, коли не хотіли розпрощатися з життям. Якось уранці наказав король покликати свого двірського маляра та й каже йому:

— Слухай, намалюєш мені чорта, та тільки такого, який він насправді, а не якусь твою вигадку. Дивись мені, щоб це був чорт з натури. Де хочеш, а знайди справжнього чорта. Бо як надумаєш мене обдурити, прощайся з життям!

Що той маляр мав робити? Не будеш королеві суперечити, не скажеш, що не годен виконати королівського наказу. І хто зна, де того чорта шукати чорта, хіба що в пеклі. Прийшов маляр на обід додому геть знеможений. Узяв ложку та й поклав, так і не торкнувся страви. Жінка аж перелякалась:

— Яка тобі, чоловіче, пригода?

— Не питайся,— каже та тільки махнув рукою.

— Може б, я тобі щось порадила чи допомогла?

— Де там, ніхто мені не допоможе,— зітхнув він і, щоб дружина далі не розпитувала, підвівся з-за столу й пішов з дому. «Найкраще буде, коли люди мене не бачитимуть. Навіщо людям бачити мій клопіт?»

Та й подався геть за місто, в поле. Ходив собі навмання по межах, коли бачить, іде йому назустріч мисливець. Принаймні так малярові здалося: зелений одяг, капелюх із зеленим пером. Коли придивився,— аж у того з правої холоші виглядає копито.

Тут він і здогадався, кого доля йому на зустріч послала - таки чорта! «Тільки що ж мені такий чорт,— бідкався подумки маляр.

— Якби я його таким намалював, що з того? Він-бо як людина, тільки ото кінське копито. Королеві я б не догодив. Не повірив би він, що я стрів справжнього чорта і намалював. Напався б на мене, що дурю його. От мов чую, як він каже, що чорт не такий, це б кожний взяв, намалював людину, тільки їй копито притулив.

А тим часом чорт підступив до маляра та й став. Своїм чортячим звичаєм блискав очима, маніжився, бив копитом, певне, хотів налякати маляра. Той, одначе, й не думав лякатися, так був заклопотаний своєю бідою.

— Та ти мене зовсім не боїшся? — продеренчав чорт.

— Чого б я тебе боявся? Коли ти геть як людина,— каже маляр.

— Дивись, щоб я тобі не показав, який я справді,— страхав чорт.— Бо з переляку вмреш.

— Ну, це ти вже не на того напав, не сподівайся,— каже маляр.— Я зроду нікому кривди не зробив, чого ж мені тебе лякатися?
— — Ти ще скажеш, що хотів би мене справжнього побачити.

— А таки й хотів би! Мені саме цього треба.

— Овва! А навіщо?—здивувався чорт.

— Я скажу тобі. Король наш — нелюд. Нема йому чого робить, то тільки й думає, як людей мучити. Завжди вишукує якусь капость, а ти, чоловіче, мучся. Королеві смішно, а той сердега аж плаче. А як не зробиш, що він загадав, накладеш головою. Отаке й мене спіткає, як не намалюю чорта таким, який він насправді.

— Ну, коли так, то я тобі стану в пригоді,— мовив чорт.

— Наладнуй полотно, а я буватиму в тебе щоразу з півночі до першої години. Отоді ти мене й малюй. Таким, як я насправді. Тільки не всього одразу, а частинами, шматок за шматком.

— А чом ти не покажешся мені увесь одразу?— не втямив маляр.

— Та я ж тобі вже казав, що дуже я страшний. Ти. може, й не помер би з переляку, бо нікому не зробив нічого злого, та рука б у тебе затремтіла, і ти не змалював би мене, як я є. Зробімо так: я показуватиму тобі щоразу частинку свого тіла, а ти намалюєш і прикриєш. Потім знов шматок, і ти знов намалюєш, що побачиш, й...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Як маляр чорта малював txt скачати, читати Як маляр чорта малював jar скачати, читати Як маляр чорта малював fb2 скачати, читати Як маляр чорта малював epub скачати, читати Як маляр чорта малював doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено