Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Три помаранчі

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жили собi колись давно король та королева. Мали вони палац, мали королiвство й багато пiдданцiв. Тiльки не мали король з королевою дiтей. От якось король i каже:

- Якби в нас народився син, то я поставив би на площi перед палацом водограй, з якого сiм рокiв поспiль била б не вода, а солодкий мандариновий сiк.

- А я наказала б поставити поряд з вашим другий водограй,- мовила королева,- i з нього бив би не сiк, а запашна оливкова олiя. Сiм рокiв приходили б до нього жiнки з глеками й благословляли б мого сина.

Невдовзi у короля з королевою справдi народився гарненький хлопчик. Щасливi батько з матiр'ю виконали свою обiцянку, i на площi перед палацом забили два водограї. Першого року вони били соком та олiєю вище вiд палацової вежi. Другого вже трохи нижче, третього - ще нижче. Одне слово, що вищий ставав королiвський син, то нижче били водограї.

Наприкiнцi сьомого року обидва водограї вже зовсiм не били, з них лише поволi капали сiк та олiя.

I трапилося так, що саме тодi вийшов на площу перед палацом пограти в кеглi малий королевич. На той час придибала до водограїв з двома великими глеками якась стара, сива бабуся. Вона по черзi вибирала губкою з кам'яного ложа водограю то сiк, то олiю i видушувала губку то в один, то в другий глек. Коли обидва глеки були майже повнi, королевичева кругла куля влучила не в кеглi, а в бабусинi глеки! Удар був такий мiцний, що вiд глекiв на всi боки полетiли черепки. Тiєї ж митi обидва водограї й висохли, бо королевичевi саме виповнилося сiм рокiв!

Бабуся посварилася на хлопця карлючкуватим пальцем i сказала:

- Слухай-но, королiвський сину. За те, що ти розбив мої глеки, я накладу на тебе закляття. Як мине тобi тричi по сiм, на тебе нападе нездоланна нудьга. I буде вона тебе мордувати, доки ти знайдеш дерево з трьома помаранчами. Якщо тобi поталанить знайти це дерево й зiрвати три помаранчi, тобi дуже захочеться пити. Тодi й побачимо, що буде далi.

Сказавши це, бабуся засмiялась i пiшла собi.

Тим часом королевич далi грався в кеглi i за яких пiвгодини забув i про бабусю, i про її розтрощенi глеки та грiзне закляття.

Згадав вiн про те закляття аж тодi, як минуло йому рiвно тричi по сiм - двадцять один рiк. Бо саме того дня його змогла така нудьга, що нi ловецькi розваги, нi бучнi бали - нiщо не могло її розвiяти.

- Де менi знайти три помаранчi? - одно казав вiн.

Почули це його батько-король i мати-королева й насипали перед королевичем цiлу гору золотавих помаранчiв. Та королевич тiльки хитав головою:

- Нi, це не тi помаранчi,- казав вiн.- А якi тi, що менi треба, то я й сам не знаю. Осiдлайте менi коня, поїду я їх шукати.

Пiдвели йому коня, вiн скочив у сiдло й поїхав.

Довгенько вiн їздив усiма шляхами, але так i не знайшов, чого шукав. Тодi звернув коня й поїхав навпростець до рiчечки. Пiд'їжджає, коли чує тонесенький голосок:

- Агей, королiвський сину, обережно, щоб твiй кiнь часом не розтоптав моєї хатки!

Озирнувся королевич навкруги - нiде нiкого. Тодi глянув вiн коневi пiд копита, аж там у травi лежить шкаралупка вiд яйця. Зiскочив тодi королевич з коня, придивився, а в тiй шкаралупцi фея! Усмiхнулася вона юнаковi та й каже:

- Давно до мене нiхто в гостi не приходив i подарункiв не приносив.

Як почув це королевич, зняв свiй перстень з ясним самоцвiтом та й надяг його на фею замiсть пояса. Поглянула на себе фея, засмiялася на радощах та й каже:

- Я добре знаю, чого ти шукаєш. Отож слухай: знайди дiамантовий ключ, i ти пройдеш у садок, де на деревi висять три помаранчi.

- А де ж ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Три помаранчі txt скачати, читати Три помаранчі jar скачати, читати Три помаранчі fb2 скачати, читати Три помаранчі epub скачати, читати Три помаранчі doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено