Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Старий султан

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був у одного селянина вірний пес; звали його Султаном. Ось постарів він, випали у нього зуби, і нічим йому було тепер кусати. Стояв раз селянин з своєю дружиною і говорить:

- Старий наш пес став, треба його збутися. А дружина пошкодувала вірного пса і говорить:

- Адже та він же нам чесно служив стільки років, і нам треба б годувати його тепер з милості.

- Э, що ти говориш, – сказав чоловік, – видно, у тебе розуму не вистачає. У адже нього і зубів-то немає, жоден злодій його не боїться; службу він свою вже відслужив. Коли він служив нам, адже ми його непогано годували.

А бідний пес лежав в цей час, розтягнувшись на сонечку, і все це чув, і стало йому сумно. А був у нього добрий товариш, і був те вовк. Ось пробрався до нього пес увечері в ліс і став на долю свою скаржитися.

- Послухай, куме, – сказав йому вовк, – заспокойся, вже я тебе з біди виручу. Я дещо надумав. Завтра удосвіта твій господар піде з дружиною сіно косити, а оскільки удома нікому буде залишитися, то візьмуть вони з собою і свою маленьку дитину. Під час роботи вони кладуть дитину завжди в тінь за кущами. А ти лягай з ним поряд ніби вартувати його збираєшся. Я вийду з лісу і потягну дитину: а ти кинься за мною. Я дитину упущу, і ти принесеш його знову батькам, і вони подумають, що ти його врятував, і вже так будуть тобі вдячні, що навіки будеш ти у них у великій милості, і ні в чому тобі з тієї пори відмови не буде. Ця рада псові сподобалася; задумано – зроблено. Як побачив батько, що вовк потягнув дитину і біжить з ним по полю, він став кричати; але коли старий Султан приніс його назад.
Почав хазяїн пса гладити і говорити:

- Тепер я в образу тебе не дам, будеш ти до самої смерті годуватися у мене з милості. – І говорить він дружині: – Ступай скоріше додому та навари старому Султанові смачної юшки, адже кусати йому важко, та візьми з мого ліжка подушку, я дарую її Султанові, нехай він на ній спить.

І з тієї пори стало жити старому Султанові так добре, що кращого і бажати було нічого.

Приходить після того незабаром вовк його відвідати, зрадів він, що все так добре обійшлося.

- Ну, кум, – говорить він, – доведеться тобі разок прикинутися, ніби ти нічого не бачиш, а я вже знайду випадок і потягну у твого господаря жирну овечку. Якщо нині жити осібно, нам туго доведеться.

- Ні, вже на це ти не розраховуй, – відповів пес, – моєму господареві я залишуся вірний, на таку справу я не згоден.

Подумав вовк, що це він просто так говорить, і підкрався вночі, щоб вівцю потягнути. Але вірний Султан розголосив господареві про задум вовка, і той підстеріг його і здорово нам'яв йому ціпом боки. Але вовкові вдалося вирватися, і він крикнув псові:

- Почекай, поганий товариш, ти в цьому ще розкаєшся!

На інший ранок послав вовк дику свиню і велів їй викликати пса в ліс, щоб там порішити. І нікого не знайшов старий Султан собі в допомогу, окрім кішки, та і та була без однієї ноги. Ось вийшли вони разом, і зашкандибала кішка в ліс і підняла свій хвіст вгору.

А вовк з товаришем був вже на місці. Побачили вони, що супротивники йдуть до них назустріч, і здалося їм, ніби пес з собою шаблю несе – це вони піднятий хвіст кішки побачили. А шкандибала нещасна кішка на трьох ногах, і вони подумали, що це вона підіймає кожного разу камінь, щоб в них кинути. І стало їм страшно: забралася дика свиня в листя, а вовк на дерево видерся.

Підішли собака з кішкою, бачать – нікого не немає, і дуже здивувалися. Але дика свиня не могла вся в листя заховатися – вуха у їй стирчали назовні. Озирнулася кіш...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Старий султан txt скачати, читати Старий султан jar скачати, читати Старий султан fb2 скачати, читати Старий султан epub скачати, читати Старий султан doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено