Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Старий хоредой

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Раніше в щасливі часи жив на світі старий Хоредой. Мав він двадцять чорних баранів, що паслися на родючих лугах, а крім того - двох гнідих жеребців, один з яких був відмінним скакуном, а інший кульгав на обидві передні ноги.

Всього вдосталь було у старого Хоредоя, і жив він, турбот не знаючи. Трапилося одного разу так, що краща з вівець його стада принесла біле ягня. Не відразу Хоредой відмітив приплід в отарі. Тим часом прилетіли два ворони і виклювали у ягня очі.

Розсердився старий, сів на скакуна, кинувся за воронами, наздогнав їх і, вирвавши у кожного по одному оку, вставив ягняті замість виклюваних. Стало ягня бачити краще колишнього. А ворони полетіли до Есеге-малану з скаргою: мовляв, виколов нам старий очі, наздогнавши нас на своєму швидкому скакунові.

Розгнівався Есеге-малан на старого і послав дев'ять вовків з'їсти швидконогого скакуна. Але старий відчув недобре і заховав скакуна, а на його місце прив'язав кульгавого жеребця. Прийшли вночі вовки і з'їли кульгавого. Тільки вони побігли, старий сів на скакуна і миттю наздогнав сірих, які бігли мляво після ситної їжі. Зняв старий шкури зі всіх дев'яти вовків, залишивши лише пензлики на хвості, і вернувся додому.

Завили вовки і кинулися до Есеге-малану з скаргою: спустив, мовляв, старий зі всіх шкури, після того, як з'їли ми у нього помилково поганенького жеребця замість скакуна.

Більше за все розгнівався Есеге-малан, призвав дев'ять шулмусов і наказав їм привести Хоредоя. А старий заздалегідь закрив всі ворота на замки, всі двері на засови. Прийшли шулмуси, сунулися у ворота, та марно! Міцні засови і замки у старого Хоредоя! Ходять шулмуси уздовж огорожі, заглядають в щілині, а увійти не можуть. Щоб відвадити непрошених гостей, закип'ятив Хоредой казан води і виплеснув на злу нечисть.

Скрикнули дев'ять шулмусів і побігли скаржитися Есеге-малану: мовляв, обшпарив нас шкідливий старий крутим кип'ятком.

Вийшов з терпіння Есеге-малан, сів на хмару і полетів до Хоредоя, щоб громом і блискавкою покарати його за нанесені образи та непокірність.

У старого Хоредоя - своя голова на плечах. "Якщо я гінців Есеге-малан образив, - думає він, - то чи не з'явиться в моєму будинку саме божество?" Приготував старий дев'ять казанів тарасуна, зловив білого барана для жертвоприношення і вийшов на вулицю зустрічати небесного гостя.

Ось прилетів на хмарі Есеге-малан, побачив, що Хоредой приготувався зробити жертвопринесення, і божественний гнів його охолов.

- Навіщо ти, старий Хоредой, вирвав по одному оку у моїх воронів? - запитав Есеге-малан, спустившись на землю.

- Хіба ти не знаєш, що вони виклювали очі у білого ягня, призначеного тобі в жертву? - говорить Хоредой.

- А чому ти зняв шкури з дев'яти моїх вовків, яких я послав з'їсти твого коня?

- Але ж вони з'їли не того коня, якого ти їм велів з'їсти, - відповідає Хоредой.

- А чому ти обшпарив кип'ятком дев'ятеро моїх шулмусів, посланих за тобою?

- Звідки мені знати, що це твої посланці. Аж надто по-злодійски вони поводилися. Ось я їх і обшпарив.

Залишився Есеге-малан задоволений відповідями Хоредоя, прийняв його жертвопринесення і вернувся на небо. А старого з тих пір ніхто не кривдив.


1 Есеге-малан - ім'я одного з верховних божеств шаманського пантеону.
2 Шулмус (шолмос, шумус) - біс, д'явол, нечисть.
3 Тарасун - молочна горілка....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Старий хоредой txt скачати, читати Старий хоредой jar скачати, читати Старий хоредой fb2 скачати, читати Старий хоредой epub скачати, читати Старий хоредой doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено