Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Розумна дружина

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив собi чоловiк, на ймення Гобборн Сiєр. I був у нього син, а звали його Джек. Якось вiн, ви проводжаючи сина на базар з овчиною, наказує:

– Продай її, але так, щоб i грошi вторгував, i шкуру назад принiс. Пiшов Джек на базар. Торгує. Але хто ж захоче грошi вiддати, а шкури не взяти? Отож повернувся вiн додому, не виконавши наказу батька.

– Нiхто не хоче грошi давати i шкури не брати.

– Нiчого, спробуй ще завтра, – мовив батько. Рано-вранцi пiшов хлопець удруге на базар. I знову нiхто з такою умовою не купує шкуру. Вертається нi в сих нi в тих. А батько йому:

– Спробуй ще й завтра. Може, пощастить. Iде Джек втретє, а сам думає: "Нiчого з того не вийде. Однак повернуся додому нi з чим. Цього разу батько лаятиме, а то й битиме. Подамся я свiт за очi". З тими думками дiстався вiн мосту. Схилився на поручнi, журиться. Шкода йому кидати домiвку. А бiля мосту, на березi рiчки, дiвчина полоскала бiлизну. Побачила вона хлопця та й питає:

– Чого зажурився?

– Як же менi не журитися? Батько загадав менi таке, що нiхто не зможе зробити.

– Яке ж то завдання, що нiхто не зумiє його виконати?

– Загадав батько продати ось цю шкуру i назад її принести.

– Оце й усе? Чого ж тут журитися? Дай-но менi овчину. Прополоскала її дiвчина, постригла, а шкуру повертає i грошi за вовну дає. Повернувся Джек додому та й розповiдає батьковi, як дiвчина купила у нього вовну. Здивувався батько.

– Розумна дiвчина. От якби тобi таку дружину. Може, посватаєш?

– Я з радiстю.

– Треба запросити її в гостi та ближче познайомитися. Пiшов Джек i запросив дiвчину в гостi. Та подякувала i каже:

– Зараз не можу, а в недiлю прийду. Недiльного дня прийшла дiвчина. Батько й син зустрiли її гостинно, посидiли, погомонiли. Бачить батько: розумна, гарна. Кращої, невiстки не знайдеш.

Посватав її Джек, а незабаром i весiлля справили. Живуть, поживають у добрi та злагодi. А батько Джека був знаменитий майстер – будував такi гарнi будинки, що очей не вiдведеш. Дiзнався про це король. Шле до нього гiнця i загадує, щоб той побудував йому найкращий у свiтi палац. Батько й каже Джековi:

– Ходiмо, сину, зi мною, допомагатимеш менi. А Джекова дружина-розумниця наказує їм:

– На будiвництвi не кривдiть королiвських слуг, поводьтеся з ними чемно. От iдуть вони, йдуть. Дорога далека. Батько й питає:

– Чи можеш ти зробити так, щоб дорога покоротшала? Дивується син – дорозi ж кiнця-краю не видно. Каже:

– Як же я, тату, її вкорочу? Хiба ж таке хто зможе зробити? Розгнiвався батько:

– Вертай додому, коли ти такий нерозторопний. Обiйдуся без тебе. Приходить Джек додому похмурий, зажурений. Дружина й запитує:

– Чого це ти повернувся? Розповів Джек, що загадав йому батько.

– Ну й що ж тут мудрого, – дивується жiнка.

– Треба було казку розповiсти – дорога й покоротшала б. Хутчiш наздоганяй. Побiг Джек. Довго бiг, а таки наздогнав. Не встиг батько йому й слова мовити, а Джек уже казку розпочав.

Казка цiкава, батько слухає. Не зогледiлись, як i прийшли до того мiсця, де палац збиралися зводити. Дорога й покоротшала. Зiбралися робiтники, почали будувати. Джек з батьком чемнi та привiтнi з ними, як наказувала їм Джекова дружина. I їх усi люблять і поважають. Цiлий рiк будували. I вийшов той палац прегарний. Усе мiсто сходилося подивитися та подивуватися на небачену красу.

Радий i король.

– Молодцi, майстри. Завтра вам i платню видам. Батько йому:

– До завтра я ще встигну лiплення зробити у однiй iз свiтлиць. Пiшов король. А один королiвський слуга пiдiйшов до б...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Розумна дружина txt скачати, читати Розумна дружина jar скачати, читати Розумна дружина fb2 скачати, читати Розумна дружина epub скачати, читати Розумна дружина doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено