Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Про кіз та овець

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Було чи не було, а старі люди кажуть, сотворив Бог світ, та не було йому чого робити, то й надумав: добре б мати собі таку худібчину, щоб можна її пасти на пагорбах і не бити байдики. Бо на світі тоді було мало клопоту. Було мало тварин і людей, не було скарг і не було чого залагоджувати.

От Бог собі ходив з люлькою в роті й з мотикою на плечах і прокладав дорогу куди треба. Усе всюди було тихо-мирно. Олень і бик паслися під горою, а на горі ведмідь снідав корінцями. Молодий кінь, вовк і вепр бігали наввипередки, а їхні старі були кумами. Усі звірі, гади й птахи вміли розмовляти, і всі одне одного розуміли.

На свята всі сходилися до гурту, грали й танцювали. Лисиця танцювала з гусаком, лис із курми, кролик із веприком, кішка з собакою, усі так і ходили вихиляса одне перед одним.

А після гулянки далеко проводжали одне одного, кури й гуси йшли з лисицями стежкою аж до самої гори, і нічого їм не скоїлося, поверталися на сідало. Добре жилося Богові на світі, тільки трохи нудно. Отож і сказав він собі: створю ще одну тварину. Нехай то буде вівця! Як надумав, то так і зробив. Набрав глини й став з неї ліпити біленьку овечку з чорними ратичками на тоненьких ніжках, дрібненьким писком і великими очима. Така була гарна, що Бог взяв та й наліпив їх цілісіньку отару.

Було їх аж сто у тій отарі, тоді виліпив ще чорного баранчика, щоб помагав йому водити овець і був примітний поміж вівцями. Усі прийшли подивитися на овець, побачити, як їх доглядають. Увечері Бог їх подоїв і злив молоко у кленову діжку, з молока зробив бринзу, собі взяв і пташкам дав.

А чорт побачив, що воно все так добре виходить з тою худібкою, та надумав і собі зробити щось таке. Цілий день ходив за тими вівцями та все піддивлявся, як і що Бог робить. А тоді й каже: «Ось прийду додому та й собі нароблю такої худібчини. Сама пастиметься, я тільки її доїтиму й матиму сир—і буду гладкий!»

Бо тоді чортові не так велось на світі, як усім. Може, він ще не навчився добре свого ремесла. Був бідний і такий худий, що й вороні б не було де на нім примоститися. От пішов чорт на своє неврожайне поле і поставив там свою худібчину.

Та вийшла вона з чортячих рук, то й перейняла усю його подобу і вдачу. Така вона зосталася й донині. То й є кози. Мають роги й бороду, а вже такі задерикуваті й ласі до чужого, ще й до того вредні,— про те кожний знає. Чорт пас їх усіх гуртом, ганяв по горбах та не міг зробити отакої доброї отари, як з овець. Вівці держаться купи, а кози так і розбіглися одразу по всьому горбі, і все чисто погризуть, ніби на злість. Чорт довго їх не пас, бо бачив, що на козах ніхто не погладшає. Та так воно й досі є.

Але це ще казці не кінець. У кози хвіст висів, як і у вівці, донизу, а не був, як тепер, задертий догори. А сталося ось що. Ішли вівці увечері додому; по дорозі їм трапилась велика вода. Вівці, не зупиняючись, підійшли до води, вода перед ними розступилася, і вся отара перейшла на той бік.

А чорт став гнати кіз додому, та як тільки перші кози ступнули у воду, течія їх підхопила й понесла. Решта кіз, побачивши таке, вперлися всіма чотирма в землю і до води ані руш. З того часу ніхто не втягне кози у воду. Чорт розсердився, схопив одну козу за роги й хвіст і кинув її, а далі другу, третю...

Брав одну по одній і щосили кидав через річку так, що від кожної в його руці лишалося трохи хвоста. Через те-то в кози хвіст короткий і задертий догори.
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Про кіз та овець txt скачати, читати Про кіз та овець jar скачати, читати Про кіз та овець fb2 скачати, читати Про кіз та овець epub скачати, читати Про кіз та овець doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено