Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Про двох хвалькуватих півнів

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жили собі на світі бідні дроворуби, чоловік та дружина. З раннього ранку і до заходу сонця працювали вони в лісі. А як стемніє, звалювали в'язки дрів на плечі і йшли в місто - продати та купити якогось харчу.

Ось одного разу чоловік і дружина, як завжди, встали дуже рано, захопили сокири, їжу, бутель з водою і відправилися в ліс. Зашли подалі в гущавину і давай рубати, колоти - багато полін заготовили і дуже втомилися.

А вже сонце хилилося до заходу, поспішили чоловік з дружиною назад в місто, та тільки запізнилися - міські ворота були вже замкнуті.

Довго кричали утомлені дроворуби, щоб пустили їх в місто, але ніхто не відгукнувся. Так і довелося їм влаштовуватися на нічліг біля міської стіни.

Вляглися чоловік з дружиною на дерев'яному помості, і треба ж трапитися, щоб поряд, влаштувалися на нічліг півні - зі всіх кінців міста злетілися.

Рівно опівночі чують дроворуби, як заговорили півні.

- Гей, приятелю, це ти кидаєшся якоюсь поганню? Зараз же припини! – крикнув один півень.

- Що це ти собі дозволяєш?! – відгукнувся інший півень.- Я благородніше і знатніше тебе, тому і сиджу зараз над тобою. Тобі-то і похвалитися нічим!

- А ось і є! - відповідав перший півень. - Та чи знаєш ти, який я?! Варто чоловікові з'їсти мою печінку, і він стане найголовнішим воєначальником в королівстві. Варто жінці з'їсти моє серце, вона стане королевою.

Засміявся другий півень:

- А я ось що тобі скажу: варто чоловікові з'їсти мою голову, рівно через сім днів він стане королем! Варто жінці з'їсти моє серце, рівно через сім днів вона стане королевою!

Лежать дроворуби, слухають хвалькуваті мови і дивуються.

- Може, і справді призначено нам бути королем і королевою? - мовитиме чоловік. - Давай підіймемося і зловимо півнів.

Влізли вони на дерево і зловили півнів, а вранці, ледве відкрилися міські ворота, поспішили додому, зварили птахів і з'їли.

Пройшло рівно сім днів, і - що ж ви думаєте? - помер король.

Стали по всій країні шукати людини, гідного високого королівського звання. Довго шукали, все ніяк знайти не могли. А потім вирішили так. Викотити з королівського палацу віз із зброєю, штовхнути віз посильніше - і хай котиться! Біля якого будинку зупиниться, тому господареві і бути королем.

А віз-то котиться, котиться та прямо до хатини бідних дроворубів і під'їхав. Нічого не поробиш! Довелося міністрам посадити дроворубів у віз і доставити в палац.

Чудеса, та і годі! Став бідний дроворуб королем, а його дружина - королевою!

- Не розхвастайся тоді півні, не мабуть би нам з тобою королівського палацу! - не переставав дивуватися король.

Та вже, хорошого в хвастощах мало! А король-то з королевою були добрі і справедливі. І зараз ще правлять, якщо не померли.
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Про двох хвалькуватих півнів txt скачати, читати Про двох хвалькуватих півнів jar скачати, читати Про двох хвалькуватих півнів fb2 скачати, читати Про двох хвалькуватих півнів epub скачати, читати Про двох хвалькуватих півнів doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено