Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Принц чистозолот

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив на світі один бідняк, абияк жив він у своїй халупі, з худих дощок сколоченої, смерті своєї щодня чекав. Був у бідняка в сінях бурдюк з борошном. Та от біда - повадилася до нього лисиця борошно тягати. Вислідив бідняк лисицю і став мізкувати, як би її зловити. Бідолаха був настільки вбогий, що не міг і поганенького замка собі купити. А лисиця між тим щоночі в сіни залазить, і борошно в бурдюці щораз тяне та тяне. Вирішив тоді бідняк на двері клямку навісити - може й попадеться лисиця. Так воно і вийшло.
Одного ранку, прокидається бідняк, зирк, а лисиця по сінях прогулюється, - значить, попалася, злодійка. Вийшов бідняк в сіни, зловив лисицю, зв'язав, виволік в двір і притягнув загострений кілок - хотів убити (а сокири в нього не було).
Бачить лисиця, що не жити їй, і ну чоловіка прохати:
- Пощади мене, випусти! Я тебе за це на царській дочці одружу.
"Ще чого, дурощі які! - подумав було бідняк. - Напевно, вирішила лисиця мене обдурити!" А потім так розсудив: "Гаразд. Ну заб'ю я її, а яка мені від того користь? Якщо ж випустити лисицю на волю, мабуть не посміє вона більше і носа сюди сунути.
Відпущу я її на всі чотири сторони".
Так і зробив. Тільки розв'язав лисицю, а вона круть-верть, та й враз у ліс утекла. "Ну, видно, не дочекатися подяки від злодійки", - подумав бідняк і закричав навздогін:
- Куди це ти, тітонько, кинулася?
А лисиця йому у відповідь:
- Йду сватати царську дочку.
- Кинь ти свою затію! - говорить бідняк. - Якби тобі і вдалося висватати царську дочку, все одно мені її привести нікуди.
Але лисиця лише хвостом махнула:
- Не твоя турбота!
Сказала і сховалася в лісі.
Лисиця від свого слова не відступилася. Побігла вона прямо до царського палацу і незабаром благополучно дісталася до місця. Огледілася і без вагань до варти.
- Бог у поміч!
А варта відповідає:
- Спасибі, тітонько.
- Чи не можна мені побачити вельмешановного царя? - питає лисиця.
- Почекай трохи, спершу дізнатися треба, чи побажає цар прийняти тебе.
Пішли вартові до царя і говорять, так, мовляв, і так, прийшла до палацу тітонька-лисиця і просить пустити її до вашої величності в якійсь справі. Цар велів привести до себе лисицю. Слуги передали лисиці запрошення, і вона враз з'явилася перед царськими очима:
- Бог у поміч, вельмешановний царю!
- Спасибі, тітонько, - відповідає цар. - Яке нещастя привело тебе до мене?
Лисиця каже:
- Вельмешановний царю! Не трапилося зі мною нічого поганого, а якщо дозволите, я вам скажу дещо...
Відповідає цар лисиці:
- Перед моїм троном кожен вольний говорити і просити, про що побажає. Або тобі, лисице, цього невідомо? Якщо є у тебе що-небудь на душі, кажи без вагань!
А лисиця, що баба, - їй тільки дай мовою почухати, - і пішла-поїхала.
- Вельмешановний царю! Чула я, що у тебе є донька, що вродою своєю прославлена на весь білий світ. А у мене є принц - та не принц, а чисте золото. Люди про нього говорять, та і я скажу - не збрешу, що він в сто дев'ять разів гарніший твоєї дочки. Тепер скажи - чи не хочеш ти віддати свою дочку за мого Чистозолото?
- Та як же я її віддам! А ну як дитятко не згодне за твого Чистозолота заміж йти! Адже кров не вода, діві не накажеш!
- Давай тоді запитаємо царівну, - говорить лисиця, - подивимося, що вона відповість.
Негайно цар наказав покликати до нього дочку. Не встигла царівна поріг переступити, як цар розповів їй все напростець і закінчив так:
- Так-то ось, миле моє дитятко! Якщо хочеш за лисячого принца йти, відкрийся нам, а ні - так хай тітка забирається геть!
Вислухала його царівна, ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Принц чистозолот txt скачати, читати Принц чистозолот jar скачати, читати Принц чистозолот fb2 скачати, читати Принц чистозолот epub скачати, читати Принц чистозолот doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено