Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Поліщуки та польовики

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Було в батька дванадцять синів, усі гінкі й молодецькі хлопці.
Жили вони на великій галяві між темного лісу. Вели там своє господарство, полювали на диких звірів і пташок.
Старий батько, сивий, як голуб, сидів собі в кожушку і влітку й тільки командував. І були в сім'ї лад і злагода.
Одружилися сини, пішли в них свої діти. Велика виросла сім'я. Та всі слухалися старого батька, і кожен робив свою роботу.
Але от через деякий час помер батько. І почалися в сім'ї незгоди. Жінки братів сваряться, одна одну загризають — ради нема. Така пішла між ними колотнеча, що й чоловіки нічого зробити не можуть.
Кричать жінки, хочуть ділитися.
«Ну що ж,— думають брати,— треба ділитися».
Почали ділитися. Та справа ця не така й легка, як їм здавалося. Сяк-так із криком і гуком поділили майно й худобу. А як дійшло до землі, то тут мало один одного не повбивали: ніяк не можуть поділити свою галяву, щоб нікому кривди не було.
Пересварилися брати за землю і стали один одному ворогами.
Тільки два молодші брати жили між собою у великій злагоді: куди один, туди й другий. Не хотіли вони гризтися з братами за землю, покинули батькову хату та й подалися у світ шукати іншого притулку.
Зробили брати з двох дубів великі сани, запрягли в них шість пар волів, наклали добра, посадили жінок з дітьми та й поїхали на санях по піску. А корови й дрібніша худоба позаду за ними пішли.
Проволокли трохи воли дубові сани по піску та й стали як укопані. Воза ті брати не мали й нічого про нього не знали, бо нікуди вони зі свого лісу не тільки влітку, але й узимку не їздили.
Почали брати відпилювати круглі колодки й підкладати під полози. Котяться колодки, і сани посуваються уперед.
Набридло меншому братові підкладати колодки під полози, от він і каже старшому:
- Давай зробимо так, щоб колодки самі крутилися під полозами.
І зробили вони перший у тому краї віз. Легко пішли тепер воли, так що брати й самі сіли на воза. їдуть і дивуються, як вони до цього часу обходилися без воза.
Їхали вони, їхали, доїхали до великої річки. Оглянули річку — всюди глибока, ніде нема зручного місця, щоб переїхати вбрід. А тут така буря зчинилася, що ліс, мов звір, реве. Ламає буря дерева, як соломинки, і жбурляє в річку. Пливуть вони по воді цілими скиртами.
Наловили вони з братом дерев, обрубали гілля, колоди зв'язали одну за одною і зробили міцний пліт. А як стихла буря, вивезли свій віз на пліт. Самі стоять па плоті й керують жердинами, а пліт пливе, мов човен.
Побачили корови, що воли попливли на той берег, кинулися й собі в річку. Тільки вівці й свині не наважуються стрибати у воду. Стоять на березі, мекають, рохкають. Повернулися потім брати з плотом назад і забрали їх.
Отак усі й переправилися через широку й глибоку річку.
Поїхали вони далі й забралися в таку пущу, що й кінця їй нема.
Почали брати прорубувати просіки в пущі й мостити гатки. Але де там! Що далі, то ліс густішає, що й не виберешся. Старший брат зморився, підупав на силі.
- Зостануся,— каже він меншому братові,— я тут, бо не вистачить у мене сили з цього лісу вирубатися.
І зостався зі своєю сім'єю жити в лісі.
З тих пір і його самого й увесь його рід почали звати поліщуками.
А менший брат не захотів залишатися в лісі. Був він дужий, як тур, і покладався на свою силу. Він один прорубував просіки, мостив греблі і їхав далі.
І до наших часів зосталися ще на Поліссі ті просіки й греблі, що наробив менший брат.
Чи довго він так вибирався з темного лісу чи ні, та нарешті почали траплятися прогалини й галявини з пісками. Осів менший бра...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Поліщуки та польовики txt скачати, читати Поліщуки та польовики jar скачати, читати Поліщуки та польовики fb2 скачати, читати Поліщуки та польовики epub скачати, читати Поліщуки та польовики doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено