Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Подарунки журавля

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жили собі дід та баба. Не було в них ні дітей, ні якихось родичів, так собі і жили вдвох у хижці. Жили вони дуже бідно. Ще б пак! Були старі, літ по вісімдесят, а може, й більше. Дожилися до того, що і їсти нічого. Тільки тим і держалися, що дід нажебрає яких-небудь сухарів. Та ось діждалися вони весни-красни, баба діда й повчає:
— Діду, он люди все сіють, хоч би ти посіяв проса, у нас десь горщечок є! Хоч би ми, беззубі, на старості покушту¬вали каші або кулешу теплого, а то ці сухарі вже набридли.
Дід послухав бабу і навесні посіяв просо. Посіяв і цілий тиждень не ходив дивитися на нього — чи зійшло воно, чи ні. Пішов наступного тижня — виросло просо аж до пояса. Підходить дід до свого проса й бачить: стоїть на ньому жу¬равель, та великий-превеликий. Дід узяв палицю та й кинув на того журавля. Журавель знявся й полетів. Дивиться дідна своє просо, аж воно геть усе потолочене, потоптане, поламане. Дід приходить додому та й каже бабі:
Оце, бабо, вродило нам просо, та не вдасться його спожити: унадився до проса журавель і прямо тобі косить, їсть — геть усе витолочив, поламав!
— Ой, діду, а ти ж колись був стрільцем, візьми рушни¬цю, почисть її та й убий журавля. Буде нам ще й м'ясо!
Дід послухав, узяв рушни¬цю, почистив її і вранці пі¬шов до проса. Приходить, а журавель уже там. Насправді ж то був не журавель, а змій. Тільки-но дід підійшов, як журавель перекинувся паном. Стоїть пан, аж сяє, з лиця хоч воду пий. І мовить той пан ді¬дові:
— Стривай, дідусю, не вбивай мене!
А потім питає в нього:
— Це твоє, діду, просо?
Моє!
Що ж ти хочеш за своє просо?
Той дід злякався: бачить — отакий пан, а він простий се¬люк, голодранець, латаний, задимлений, як у кузні якійсь!
Чого,— каже,— я хочу? Нема в мене нікого — ні дітей, ні родичів — годувати мене нікому!
Ну, дідусю, коли в тебе нікого немає й нікому тебе годувати, то йди за мною; як підеш ти зеленою стежкою, шовковою травою, вийдеш ти на галявину. Там буде мій двір. Тільки не йди ти на захід сонця до мого ґанку, а зайди навпроти півдня. Там буде інший ґанок: ти на нього і йди до мого дому. Там стоятиме вартовий; він спитає: «Куди ти йдеш?» А ти скажи: «До журавля». Він тебе пустить. А тут я, може, почую, а може, у вікно побачу сам відчиню тобі двері і впущу до свого дому!..
Сказавши це, він зразу мах-мах! Зробилися в пана руки крилами, а ноги лапами. Він знявся й полетів. А дід пішов зеленою стежкою, шовковою травою. Іде він^ іде — вихо¬дить на галявину й бачить перед собою будинок. Така бу¬дівля, що ні уявити, ні пером описати, тільки в казці роз¬казати — так і сяє! Підходить дід до будинку, ступає на той ґанок, що з півдня, а тут жу¬равлів вартовий:
— Ти куди це,— каже,— йдеш, волоцюго? Хіба ти гід¬ний тут швендяти?
А журавель почув та стук-стук: відчиняє одну кімнату, а потім другу:
— А йди-но, йди сюди!
Тут вартовий відскочив на¬бік. А дід пройшов одну кімнату, потім другу, входить до третьої. Журавель посадив його в крісло і поставив йому їсти, пити, вина всякого, меду, фруктів — тільки молока пташиного й не було. Пригостив того діда, а потім і питає:
То що ти, дідусю, хочеш за своє просо?
— Мій паночку, мій золотенький, не можу сказати: що ваша ласка, те й дасте!..
Пішов пан у другу кімнату, виносить йому гаманець. І ка¬же:
— Ну, діду, коли ти, йдучи дорогою, захочеш їсти, то скажи: «Гаманець, гаманець, дай мені пити, їсти!» Він від¬криється, і з того гаманця буде і стіл, і крісла, і ті самі страви, що ти в мене їв. А як наїсися, нап'єшся, тоді скажи: «Питво, їжа, ховайся в гаманець!» ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Подарунки журавля txt скачати, читати Подарунки журавля jar скачати, читати Подарунки журавля fb2 скачати, читати Подарунки журавля epub скачати, читати Подарунки журавля doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено