Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Норсан та його друзі

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Давно це трапилось. В одному селі на схилі високої гори мешкав селянин Соднам. Жив він не багато, але й не убого. Було у нього два яки та невелика отара овець.
Цілий день Соднам працював у полі, а овець випасав йому сирота на ім'я Норсан. Зранку, на сході сонця, виганяв Норсан отару на пасовище, а ввечері приганяв назад. За це Соднам виділив йому комірчину в своїх хаті і давав трохи їжі: цзамби, ячмінних налисників, а інколи і кварту молока або сушеного сиру. Норсан мешкав в своїй кімнатці не один. Разом з ним жили цуценя і котеня. Голодними підібрав їх Норсан на вулиці, приніс до себе і нагодував. З того часу стали вони нерозлучними друзями.
Гонить Норсан овець на пасовище, котеня за пазуху запхає, а цуценя поруч біжить та на Норсана поглядає. Вівця загубиться – цуценя шукати допомагає. Сяде Норсан обідати, а цуценя і котеня вже тут як тут. Сам їсть Норсан і зі своїми друзями ділиться. Так проходили день за днем. Тільки несподівано звалилась на Норсана біда. Погнав він якось овець на гірське пасовище, а ввечері повернувся додому і занедужав. Наступного ранку нариви на тілі повиступали, язик рознесло і голос майже зник. Лежить Норсан в своїй комірчині на вовняній підстилці, говорити не може, тільки очі ще дивляться – живий, значить. Принесе йому Соднам цзамби і чаю, а Норсан ні їсти, ані пити не може. Через кілька днів стало йому зовсім погано. Весь вогнем горить, голова важка стала – не підняти. “Ну,– думає Норсан,– мабуть, смерть прийшла. ” І тут чує він, наче розмовляють двоє.
Один говорить: – Захворів наш Норсан, і ніхто не знає, як його вилікувати. Другий у відповідь зітхає: – А ми б і раді допомогти, та тільки він нашої мови не розуміє. “Хто б це міг бути?”– здивувався Норсан, з зусиллям відкривши очі. Дивиться і бачить в кутку котеня з цуценям, і котеня у цуценяти питає:
Скажи, що за хвороба у нашого товариша? – Він на пасовищі отруйним шпичаком вколовся,– відповідало йому цуценя,– від цього і хвороба утворилась.
– Чи не знаєш ти, як хворобу вилікувати? – продовжувало котеня.
– Лікування дуже просте,– мовило цуценя,– треба кров чорної кози змішати з настоєм тігми – тигрової трави,– тою сумішшю змастити нариви, а козячу печінку з'їсти – тут вся хвороба і зникне. Тільки як пояснити це нашому товаришу?
Слухає Норсан і не знає навіть, чи сниться йому, чи насправді все це. Наступного дня приніс, як звичайно, Соднам їжу та пиття своєму пастуху. Зібрався з силою Норсан і розповів йому, як хворобу можна вилікувати.
– Добре,– погодився Соднам,– давай спробуємо. Пішов він в гори, назбирав тигрової трави і зробив настій, про який говорив йому юнак. Потім цим настоєм змастив нариви на тілі Норсана, а козячу печінку юнак з'їв. Не пройшло і двох-трьох днів після цього, як Норсан зовсім одужав. І горло не болить, і нариви зникли.
Минув з того часу рік чи два. Але одного разу, ранньою весною раптом захворіла донька селянина. Заболіла у неї голова, та настільки сильно, що вона цілими днями галасувала. Все робив Соднам, аби допомогти своїй єдиній дитині: і лікарів гукав, і богам жертви приносив – та тільки все даремно. Дівчині з кожним днем ставало гірше… Від горя Соднам зовсім закинув своє господарство. Лише Норсан, як раніше, виганяв овець на гірське пасовище, але на серці у нього було дуже важко. Згадав Норсан, як сам мучився, і йому до сліз ставало жаль нещасну дівчину. Одного разу вночі Норсан ніяк не міг заснути і довго лежав із закритими очима. І раптом чує – хтось поруч говорить:
– Дивись, як стараються лікарі: і ліки дівчині д...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Норсан та його друзі txt скачати, читати Норсан та його друзі jar скачати, читати Норсан та його друзі fb2 скачати, читати Норсан та його друзі epub скачати, читати Норсан та його друзі doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено