Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Мисливець брюте

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:







Жили за старих часів в Ськоне бідні торпарі, чоловік з дружиною, і був у них один-єдиний син. З малих років любив хлопчик з рушницею за спиною бродити. І прозвали його Мисливець Брюте.

Немало часу пройшло, підріс Брюте, став рослим і сильним. Ось одного разу пішов він по звичаю своєму в ліс на полювання і бачить: на вершине голої скелі дитя мале сидить і руками від величезного орла відбивається. А орел так і кружляє над ним, так і норовить каменем на нього впасти. Зарядив Брюте рушницю, прицілився і поцілив в орла. Той і впав як мертвий.

Вліз Брюте на скелю, щоб дитяти зняти, тільки виявилось, що врятував він зовсім не дитя людське, а тролленя. Задумався було Брюте: "Ніби дарма орла занапастив. Чого троля жаліти?" Але поглянув на тролленя і побачив, що той добрий і ласкавий. А тролленя ніби думки його відгадав і говорить:

- Не засмучуйся, що ти орла занапастив. Не орел це зовсім, а злий троль, що присягнувся наше сімейство занапастити. Багато він нам бід і горя заподіяв. Спасибі тобі, добрий мисливець! Підемо зі мною! Винагороджу я тебе по заслугах.

Привіло тролленя Брюте до себе додому. Почули старі тролі, що Мисливець їх дітище від орла врятував, і захотіли його обдарувати - привели в свою скарбницю і говорять:

- Вибери собі тут зі всього, що придивиться, три скарби.

А вибирати є з чого: тут і золото, і срібло, і коні, і золоті карети! Стоїть Брюте, очі у нього розбігаються. Побачило троленя його розгубленість, підкралося і тихенько шепоче:

- Бери сірого ослика, дерев'яну дудочку та стару рушницю!

Послухався Брюте і узяв все, що троленя йому порадило. Розпрощався він з тролями і йти зібрався. А троленя йому знову шепоче:

- Королю якраз майстерний мисливець потрібний. Спробуй до нього на службу найнятися!

Послухався Брюте троленя і цього разу. Пішов він в королівський замок і найнявся до короля в мисливці. Став він королеві служити, і знадобилася йому дерев'яна дудочка і стара рушниця, що він в подарунок від тролів отримав. Вийде Брюте в ліс, заграє на дудочце, а до нього з усіх боків яка хочеш дичину злітається та збігається. Встигай лише прицілюватися та стріляти. А рушниця його теж без промаху била.

Ніколи ще на королівському столі такої багатої дичини не було, і ніколи ще жоден мисливець в такій милості, як Брюте, у короля не був. Розсердилися королівські придворні і чекали тільки випадку, щоб досадити Брюте і позбавити його королівській милості.

А у Брюте і в думках не було, що проти нього зло затівають. І не думав він зовсім приховувати, як дичину для королівського столу здобуває. Незабаром дізналися недруги всі його таємниці. Пішли вони до короля і говорять, що так, мовляв, і так, Брюте-злий троль, знешкодити його треба. А хоче врятувати своє життя хай же добуде вкрадену злою відьмою королівську дочку.

Наказав король покликати Брюте і питає його:

- Хочеш врятувати своє життя? Поверни мені принцесу! Знаємо ми, що ти з тролями водишся!

- Помирати зараз у мене бажання не має. Вже краще покласти на цю справу життя і відшукати принцесу, - сказав Брюте королеві, а сам подумав: "Пробуватиму щастя. Хто сміливий, той і цілий!"

І пішов собі.

Стоїть він біля воріт королівського замку і не знає, куди йому шлях тримати, де принцесу шукати.

- Ех, було б зі мною тролленя! - сказав він сам собі і пригадав раптом про ту даровану дудочку.

Витягнув він дудочку і заграв. Чує: стогін по лісу, рев та свист. Не встиг він і оком змигнути як опинився перед ним маленький сірий ослик.

- Забув ти мене з собою узяти, -мол...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Мисливець брюте txt скачати, читати Мисливець брюте jar скачати, читати Мисливець брюте fb2 скачати, читати Мисливець брюте epub скачати, читати Мисливець брюте doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено