Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Лемтонській змій

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Юний Роберт, син лорда Лемтона, дуже любив вудити рибу. Якраз недалечко від замку текла річка Уїер, а в ній водилася крупна жирна риба. Там хлопець риболовив досхочу.
Ось раз сидить він на березі, задивився на воду, як вона тече трімко, і не помітив як поряд сіла його сестра Джейн.
Як риболовля брате?- питає.
Риболовля знатна, бачиш, скільки я риби наловив.
Заглянула Джейн в баддю, де била хвостами спіймана риба, і говорить:
— А там ще щось плаває. Не то рибка, не то черв'як.
Джейн довго роздивлялася незнайому тварюку: тіло довге, кругле, головка плоска і хвостом вертить безперестанку.
— Недобре те створіння, бач які злі очі, так і виблискують.
— Пусте, це всього лиш маленька змійка, - сказав Роберт і глянув на небо. Ходімо вже додому.
Змотали віни вудки, узяли баддю з рибою, і пішли додому. Минули круглий зелений горб, підійшли до старого колодязя. Воду з нього давно перестали брати, і хлопчиська любили кидати туди камінчики. Зупинилися брат з сестрою у колодязя, заглянули в темну глибину. Раптом Роберт сунув в баддю руку, вийняв змійку і говорить:
— Навіщо нести додому всяку дрібницю? — Хай плаває.— І кинув її в темну спокійну воду.
Пройшов рік, пройшов інший. Минуло Роберту п'ятнадцять років. А тут зібрався лорд Лемтон на війну. Став Роберт просити батька, щоб узяв його з собою. Боїться батько, не хоче брати сина. Але все-таки прохав його Роберт, і поїхали вони воювати разом.
— Не повернуться вони додому, - плакала леді Лемтон, - не мабуть мені більше за ні сина, ні чоловіка.
Утішає її Джейн, а у самої сльози так і ллються.
Не повернувся лорд Лемтон, склав голову в кривавій січі з турками. Та пройшов війну Роберт, п'ять років не бачив він рідної землі, перш ніж повернути в рідні краї. Довгим був зворотний шлях, і ось ступив нарешті Роберт на англійський берег. Ось вже рідні місця; защемило у нього серце — скоро обійме матінку з сестрою.
Але що це? Поля навколо лежать голі, чорні, замість села — попелище. Не чутно ні голосу людського, ні гавкоту собак. Страшно стало Роберту: раптом і Лемтонській замок згорів? Ні, на щастя, цілий його замок. Під'їхав Роберт ближче — всі вікна і двері щільно замкнуті, трава у дворі до пояса стоїть. В'їхав Роберт в двір, парадні двері трохи прочинилися, і в щілку виглянула сестра. Роберт її не відразу і впізнав: виросла Джейн і стала красивою дівчиною.
— Ох, Роберте! — вигукнула Джейн і вибігла назустріч.— Нарешті ти повернувся. Врятуй нас, брате!
— Врятувати? Від кого? Що тут у вас трапилося, мила сестроа? Матінка де?
— Матінка не виходить з опочивальні. Якщо ти не врятуєш нас, всі ми загинемо.
Обійняв її брат, перестала вона плакати і говорить:
— Йдемо на берег, покажу тобі чудовиська, страшніше за яке не бачив світ.
Пішли брат з сестрою по стежині, що вела до річки Уїер. Ось і зелений горб, тільки вершина у нього гола, а по схилах борозна біжить, і трава в ній вся як зідрана. Скоро заблищала на сонці річка.
— Дивися, - махнула рукою Джейн.
Глянув Роберт, куди сестра махнула, і скрикнув від подиву. Посеред річки стирчить з води скеля, і обвиває її чорними кільцями чудовисько, схожого на величезного змія.
Розповідає Джейн братові: Щодня носимо ми йому молоко від дев'яти корів. Нахлебчеться змій молока і нікого не чіпає. А не знайдеться дев'яти корів — біда! Повзає він по околицях, вивергає з пасти полум'я. Що трапиться на шляху — спалює дотла. Ти бачив, все довкруги мертве — і поля, і дерева. Наша земля більше не може нас прогодувати, і багато людей пішли з цих місць. А ті, хто залишився,...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Лемтонській змій txt скачати, читати Лемтонській змій jar скачати, читати Лемтонській змій fb2 скачати, читати Лемтонській змій epub скачати, читати Лемтонській змій doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено