Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Дурний ішток

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив на світі бідний чоловік, і було у нього три сини. Нічого не нажив чоловік, окрім одного бика. Він помер, а бика залишив синам у спадок. Та краще б зовсім не лишив нічого, тому як сини перевелися, голови собі ламаючи, як їм бути, як бика на три частини ділити. Молодший син, Ішток — його всі Дурним Іштоком звали за дурість, - запропонував братам бика забити, а м'ясо продати і розділити гроші порівну. Але хіба ж старші брати будуть згодні, якщо дурень щось запропонує! Та тільки брати нічого придумати не можуть, а годувати бика не хочуть, один на одного кивають: спробуй його покормити — бик то не тільки мій, але і твій. Зовсім охлянула бідна тварина, одні ребра стирчать.

Нарешті змовилися на тому, що всі троє побудують бикові по хліву: у чий хлів бик по своїй волі зайде, тому і володіти ним. Засучили рукави, будувати почали. Два старші брати, кожен розуму палата, кам'яні хороми спорудили, в яких і герцогові пожити не негоже, а Ішток, дурна голова, наламав віток зелених і сплів з них сарайчик. Старші брати сміються, над меншим потішаються:

- Дурень ти, дурень, спершу знайди такого бика-дурня, на зразок себе самого, щоб він до тебе пішов!

Коли всі троє управилися, бика в двір випустили. Вшкварив бик хвостом, пробіг по двору і раптом забіг в сарайчик Іштока.

Трапилося так, що бик дурному братові дістався.

Старші брати зляться, а молодший, ні слова не кажучи, повісив торбинку собі на шию і погнав бика в місто продавати. Йшов він, йшов, побачив березу. А тут вітер піднявся, гойдає березу, стогне вона, потріскує. Зупинився Ішток, прислухався : що говорить береза? І почув, що береза питає:

- Крр... крр... дорого чи віддаси?

- Тобі віддам за сто форинтів, - відповідає Ішток березі.

- Крр... крр... згодна, - говорить береза.

Прив'язав Ішток бика до берези, стоїть, грошей чекає. А береза, звичайно, грошей йому не дає.

- Ей, береза, викладай гроші! — кричить їй Ішток.

Але береза скрипить, крекче під вітром, і чується Іштоку:

- Крр... крр... завтра віддам!

«Що ж, можна і завтра», - подумав Дурний Ішток і повернувся додому.

Брати його питають:

- Ну, дурень, за скільки бика продав?

- За сто форинтів.

- І хто ж купив його?

- Та береза одна.

Повалилися брати із сміху, по землі качаються, за животи тримаються, але Дурний Ішток ображатися не став. Назавтра пішов він до берези, а від бика одні кістки залишилися та мотузок — в ту ж ніч його вовки з'їли. Став він знову у берези гроші просити, а вона йому:

- Крр... крр... завтра віддам!

Завтра так завтра. Пішов Ішток додому. На інший день та ж відповідь:

- Крр... крр... завтра віддам!

Так три тижні пройшло. Тут вже і дурня зло узяло: підхопив він сокиру, підійшов до берези і говорить:

- Віддай гроші, не то зрубаю тебе!

- Крр... крр... завтра віддам!

- От, ти як?! Ну зажди!

Розмахнувся сокирою і всадив його березі в бік, так і застогнала, бідна. Потягнув Ішток сокиру назад, а з насічки золото посипалося. Нападало його стільки, що Ішток торбинку під завязку набив.

- Значить, гарно я робив, що не поспішав, - он скільки відсотків набігло!

Пішов він додому, узяв відро, з якого коней поять, висипав туди золото, ситом накрив, поставив під навіс. Брати диву далися: звідки дурень стільки золота узяв? Але ще більше тому дивувалися, що братик до золота і не торкається, на одній мамализі живе, як і раніше.

- Адже він, дурень, і не знає, що з грошима робити! — сказав старший брат середньому.

І змовилися золото викрасти: вже їм пояснювати не треба, на що гроші потрібні!

Вибрали вони зо...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Дурний ішток txt скачати, читати Дурний ішток jar скачати, читати Дурний ішток fb2 скачати, читати Дурний ішток epub скачати, читати Дурний ішток doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено