Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Донька пекаря

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Ви знаєте, чому сова так сердито кричить вночі: “Уух, уух!”? Якщо ні, то зараз взнаєте. В минулі часи – то було не при моєму віці, і не при вашому – в Англії водилося багато всякої нечисті. Всякі там ельфи, паки, велетні, розмовляючи жаби та інше. І, звичайно, феї, які були всесильними і всемогутніми. Вони часто приймали образ людей і дізнавалися про всі людські таємниці. Але більше за все феї полюбляли карати людей за негарні вчинки і нагороджувати за добрі.

Якось ввечері одна така могутня фея прийшла в селище, що в графстві Харфордшир, під виглядом простої убогої і постукала в хату пекаря. Двері виявилися не зачиненими, і фея увійшла до крамниці. Там було темненько, пахло свіжо спеченим хлібом, а в глибині палала жаром велетенська піч. Біля печі поралась гарненька чепурна дівчина – донька пекаря. Поруч з нею на великому низькому столі купою лежали свіжі, хрумкі хлібці.

Фея замилувалась дівчиною, дивлячись, як вона вправно виймає з палаючої печі готову партію хрумких хлібців і відправляє в полум'я нову. По готовим хлібам дівчина постукала кісточками пальців, аби перевірити чи добре вони пропеклися, і тоді вже виклала їх на низький стіл.

– Подайте шматок хліба бідній жінці! – попросила тремтячим голосом фея, переодягнена у стару жебрачку. Донька пекаря продовжувала займатися своїми хлібами, ледве удостоївши стареньку поглядом. Щоб позбутись бабусі, дівчина відірвала шмат сирого тіста і кинула їй.

– Але у мене в хижі немає вогню, аби випекти його,– сказала старенька, піднявши з підлоги цей шмат тіста.– Дозволь мені покласти його разом з твоїми хлібами у піч. Донька пекаря була дуже велика гордячка, щоб відповідати якійсь там убогій бабусі.

Проте, коли прийшов час відправити в піч нову партію хлібів, вона дозволила бабуні покласти на дерев'яну лопату і її шматок тіста. Коли ж хліби підрум'янилися і дівчина витягла їх з пічі, виявилось, що з маленького шматочка зробилася найбільша і найрум'яніша хлібина. Убога простягнула до неї руку, але дівчина відштовхнула її.

– Іди геть, бридка жебрачка! – крикнула вона

.– Це не твоя хлібина! І скільки стара не просила, дівчина ні за що не хотіла віддати хлібину, а замість цього кинула феї шматок сирого тіста, навіть менший за перший. Але коли старенька поклала його в піч, він теж перетворився на велику й рум'яну хлібину, ще більшу і рум'янішу за першу.

Проте дівчина знову не дозволила бабусі узяти цю хлібину і знову хотіла вигнати її, але стара попросила дати їй останній, третій шматок тіста, аби спробувати щастя. І дівчина кинула їй зовсім крихітний шматок, навіть не поглянувши на стареньку.

Коли втретє витягла з печі величезну, рум'яну хлібину, яка вийшла з крихітного шматочка тіста, що вона кинула убогій бабуні втретє, дівчина відштовхнула кричучи заїкаючись від злоби: “Уух… уух…геть!”.

В цей час із згорбленої бабуні вона перетворилася на струнку молоду жінку, замість драного шмаття з її плечей спускалася сяюча мантія, а крива крюка перетворилася на сяючу чарівну палицю. Але дівчина не дивилась на фею, а все кричала, заїкаючись від злості:

– Уух… уух…

Фея труснула чарівною палицею та наклала на неї свої чари, перетворивши на сіру сову, що з голосним “уух, уух!” вилетіла у вікно. От тепер ви знаєте, чому сови так сердито кричать ночами....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Донька пекаря txt скачати, читати Донька пекаря jar скачати, читати Донька пекаря fb2 скачати, читати Донька пекаря epub скачати, читати Донька пекаря doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено