Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Девица хонхинур

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У глибокій долині, поритій кочкарником, на березі Золотого озера жила в незапам'ятні часи дівчина Хонхінур. І було в неї двадцять сім улюблених брязкалець.
Прийшла одного разу до дівчини хитра лисиця і каже:
- Покликали мене на весілля до Хартаган-хану, а в мене, нещасної, навіть брязкалець немає. Чи не даси мені двадцять сім своїх, добра дівчина Хонхінур?
- А я з чим залишуся? - Здивувалася Хонхінур і не дала лисиці брязкалець.
Розсердилася лисиця і каже:
- Я йду, але через три дні повернуся, якщо ти і тоді не даси мені своїх брязкалець, то я проковтну твоє Золоте озеро і потопчу твою Кочкувату землю!
Пригрозила і пішла.
Сидить дівчина Хонхінур, гірко плаче. Летіли два лебеді, почули дівочий плач і запитують:
- Чому ти, дівчино, плачеш?
- Та як же мені не сумувати, як мені сліз не лити, - поскаржилася Хонхінур. - Приходила до мене лисиця, просила двадцять сім брязкалець, а я не дала. Тоді лисиця пообіцяла повернутися через три дні і забрати брязкальця. А якщо я не віддам їх, вона вип'є Золоте озеро і розтопче мою Кочкувату землю.
Кажуть два лебеді дівчині Хонхінур:
- Не журись і не плач! Якщо прийде лисиця просити двадцять сім брязкалець, не віддавай жодної. А якщо буде загрожувати, що проковтне озеро і розтопче землю, ти спитай: "Чи не тому в тебе такий широкий рот, що ти колись вже намагалася проковтнути озеро? Чи не тому в тебе немає копит, що ти вже намагалася розтоптати Кочкувату землю ? "
Піднялися лебеді і полетіли в сусідній гай.
А через три дні з'явилася лисиця і каже дівчині Хонхінур:
- Віддавай двадцять сім своїх брязкалець, а не то я проковтну Золоте озеро і потопчу Кочкувате землю!
- Не отримаєш ти двадцять сім брязкалець! - Відповідає дівчина Хонхінур. Чи не тому в тебе такий широкій рот, що ти вже намагалася проковтнути озеро, та не змогла? Чи не тому в тебе немає копит, що ти вже намагалася розтоптати Кочкувате землю, та все без толку?
Здивувалася лисиця.
- Хто тебе навчив таких слів? - Питає.
- Сама додумалася, - відповідає дівчина Хонхінур.
- А поки ти думала, ніхто поруч не пробігав, ніхто мимо не пролітав? - Не вгамовується лисиця.
- Пролітали два лебеді, - обмовилася дівиця Хонхінур.
- І куди ж вони зникли? - допитується лисиця.
- У сусідню гай відлетіли, - відповідає Хонхінур.
Пішла лисиця шукати лебедів. Весь гай оббігала, кожен кущик і дерево обнюхала. Нарешті знайшла вона лебедів у сосновому дуплі. Зловила їх лисиця і давай тріпати, примовляючи:
- Навіщо ви навчили дівчину Хонхінур розуму, навіщо позбавили мене двадцяти семи брязкалець?!
- Не бий нас, лисиця! - Кликали лебеді, - Краще проси, що хочеш. Усе зробимо.
- Відвезіть мене за море! - Каже лисиця.
Взяла вона в морду з землі ялинову палицю, закусила її міцніше, підхопили лебеді своїми сильними дзьобами цю палицю з обох кінців і понесли лисицю за море. Ось уже стали до іншого берега підлітати. Побачили люди двох лебедів, що несуть лисицю на палиці, стали дивуватися, гадати стали.
- Чого лисиці на тому березі не вистачило? - Один у одного запитують.
- Двадцяти семи брязкалець! - Закричала вона, разжав зуби, і полетіла у воду.
Ледве-ледве вибралася лисиця на піщану мілину. Обтрусилася вона, провела поглядом відлітаючих лебедів і тільки тоді зрозуміла, що не повернутися їй більше на інший берег моря, не бачити їй двадцяти семи брязкалець.
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Девица хонхинур txt скачати, читати Девица хонхинур jar скачати, читати Девица хонхинур fb2 скачати, читати Девица хонхинур epub скачати, читати Девица хонхинур doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено