Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Чому цикада втратила свої ріжки

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Це трапилося давним-давно. Тоді у веселої цикади ще були роги. Невеликі ріжки, як у жука-рогача або равлика. А потім вона їх втратила.

От як була справа.

Одного разу в жаркий день сиділа мавпа на товстому гіллі шовковиці і ласувала стиглими плодами. А цикада ліниво повзала по гілках, шукала затишне містечко, щоб поспати.

Раптом подув вітерець, зашелестіла листям щовковиці. Як приємно стало цикаді! Від радості вона застрекотала, та голосно так!

Поперхнулася мавпа і упустила плід.

А під деревом дрімав молодий олень. Тьопнув його плід по носу, злякався олень, схопився на ноги і понісся геть, не розбираючи дороги, і не відмітив, як заплутався у стіблі гірського гарбуза.

Рвонувся олень щосили, тут-то величезний гарбуз не утримався на стеблі і покотився вниз.

А внизу було кунжутне поле. Упав гарбуз прямо на кущик кунжуту, стиглі зерна так і посипалися. А на полі в цей час спав старий слон.

Почув він шум, прокинувся, і жорсткі зерна кунжуту потрапили йому в очі.

Піднявся слон і потрусив до ставка промити очі. Він і не відмітив, як наступив на жука-рогача, який мирно повз у своїх справах. З розгону плюхнувся слон у воду і тут тільки побачив на березі нещасного жука із зламаними рогами.

А в ставку том жила черепаха, була вона старезна і славилася своєю мудрістю. До неї-то поранений жук і подався зі скаргою на слона.

- Ти чому наступив на жука і зламав йому роги? - запитала слона черепаха.

- Мудра черепаха, я поспішав промити очі, - пояснив слон, - щось жорстке і гостре потрапило в них. Я примружився і біг, нічого не бачивши!
- Що ж це потрапило слонові в очі? - голосно запитала черепаха.
- Це ми, кунжутні зерна, - почулася відповідь.- На наш кущ повалилося щось велике і важке. Ми не утрималися і розсипалися.
- Ще того не легше! - вигукнула черепаха. - Що ж це повалилося на кунжутне поле?

- Це я, гарбуз, - мовив гарбуз і підкотилася до ставка.- Я мирно грівся на сонечку. Раптом хтось смикнув за моє стебло. Я зірвався і полетів під гору. Так і гепнувся на кунжутний кущ!

- От і справи! - задумалася черепаха.- І хто б це міг порвати гарбузове стебло?

- Це я, олень. Але я ненавмисно, - тужливо заговорив олень.- Мені було дуже жарко. Ось я і приліг подрімати під щовковицею. Тільки задрімав, як раптом щось ударило мене по носу. Та так боляче! Я і побіг геть. Та не відмітив цього гарбуза. Ноги заплуталися в стеблі, я як смикну! Ось стебло і обірвався.

- Кінця цьому не буде! - пробурчала черепаха.- Що ж повалилося з дерева на оленя?

- Це я, плід щовковиці, - почувся голос.- Я майже дозрів, і мене зірвала мавпа. Тільки надкусила, та як здригнеться! Ось мене і упустила! А я полетів вниз - і прямо на оленя!

- Мавпа, йди сюди! - покликала черепаха.- Нумо, розкажи, чому ти здригнулася?

- Я була дуже голодна. Зірвала один плід - з'їла, зірвала інший - з'їла, зірвала третій...

- Так ти і до завтра не кінчиш! - перервала її черепаха.

- Я зараз. Так от, стала я є третій плід, а цикада як затріщить голосно! Я і перелякалася. Думала, щось скоїлося. Здригнулася, а плід-то і упустила!

- Здається, справа йде до кінця, - сказала собі черепаха.- Ей, цикадо, де ти там?

- Я тут, - процвірінькала цикада.- Не суди мене строго! Я так стомилася від жари, не знала, де і сховатися. І раптом подув свіжий, прохолодний вітерець. Зраділа я і заспівала. Вже не думала, що так голосно. І чого це мавпа налякалася - не зрозумію!

- Виходить, і винуватих немає, всі ніби мають рацію! - вирішила стара черепаха.- А все ж таки роги у жука зламані. Всі ви по-своєму ма...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Чому цикада втратила свої ріжки txt скачати, читати Чому цикада втратила свої ріжки jar скачати, читати Чому цикада втратила свої ріжки fb2 скачати, читати Чому цикада втратила свої ріжки epub скачати, читати Чому цикада втратила свої ріжки doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено