Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Звірі будують хату

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Обридло волові всю зиму тремтіти на морозі. Не раз він думав собі: “Не хочу я жити в холодній країні; переживу цю зиму, перелітую, і як тільки птах почне летіти до вирію, подамся і я до теплого краю”.
Пролетіло літо, як один день, не встиг віл оглянутися, як уже настала осінь, мокра та холодна. Віл гнувся, гнувся в загороді й згадав про теплий край... Настав день, віл піднявся і пішов з двору на городи. Побачили його півень та качка й питають:
— Куди ти йдеш?
— Та тікаю від зими, йду шукати літа.
— І ми підемо з тобою.
— Що ж, ходім, гуртом веселіше буде. Вийшли вони з двору, а на воротях сидить кіт; побачив їх і спитав:
— Куди це ви йдете?
— Тікаємо від зими; йдемо шукати літа.
— Візьміть і мене.
— Ходім, коли хочеш, гуртом веселіше буде. Пішли вони далі. Аж у полі їм зустрівся баран. Порівнявшись з ними, спитав:
— Куди йдете, земляки?
— Ходи, коли хочеш, гуртом веселіше буде.
(Пішов і баран з ними. А далі й свиня пристала до гурту).
Пішли. Дорогою вже й підтоптались, а до літа ще далеко. Аж ось випав сніг, вдарили морози, занесло дорогу... Далі йти несила.

Зайшли вони до лісу, забилися у затишок і стали, тулячись один до одного. А далі віл і каже:
— Давайте, братці, збудуємо собі хату, перебудемо в ній до тепла, а потім підемо далі. Як давай, то й давай. Гурт не малий...
— Треба ж місце добре відшукати,— каже кіт. А качка й собі:
— Ходім, знайдем таке місце, де б вода була недалечко.
Пішли, знайшли таке місце, взялися до роботи.
Віл зі свинею риють, качка воду носить, свиня місить, півень глевки робить, а баран із котом мастять. Поклали вони хату, а качка й каже:
— Коли поклали хату, то ще викопаймо у хаті таку яму, щоб вода була; як прийде зима, щоб мені не ходити далеко.
Свиня вирила таку яму, й качка наносила її повну води. А кіт каже:
— Коли поклали хату, то покладімо ще й піч, щоб мені було де взимку погрітися. А півень і собі:
— Коли поклали хату, то покладімо ще й жердку, бо я не призвичаєний на голій землі спати.
Та й як уже вони ту жердку та піч поклали, тоді баран каже:
— Що ви хотіли, то вже маєте; зробіть же тепер постіль, щоб я на голій землі не ночував.
Пішли вони до лісу, наносили багато листя, зробили постіль і для барана, й для свині, для вола. Тоді віл каже:
— Тепер ходім, назносим собі всякої поживи. Порозходилися вони всі, кожне взялося роздобувати поживи для товариства. Волові та баранові — кукурудзи сухої, сіна, соломи просяної дістали; свині — картоплі, буряків нарили; качці — бурякового листа наносили, ячменю, проса багато; котові — мишей ловити допомогли, горобців; півневі — зерна поназбирували ріжного, хробаків усяких. Наносили вони всього того досить, зробили собі сани та й стали складати. Що на сани покласти не можна було, на себе взяли. Віл із бараном тоді запряглися, кіт уперед побіг, підстрибуючи, качка на сіно та лист вгніздилася, а свиня з півнем слідом їдуть, господарства спільного доглядають.

Поскладали вони все те в порядку, посідали та й сидять у теплі та добрі. Кіт на печі сидить та мурчить, півень на жердці виспівує, качка в воді хлюпощеться, а свиня простяглася на постелі, лежить і рохкає. Надворі мороз та шквиря, а в них затишок і їсти є що.
Аж ось бігла повз їх хату лисиця, вчула, як півень виспівує “кукуріку”, “кукуріку”, й захотілося їй курятинкою поласувати. Зупинилась, кортить її, та в хату піти боїться, бо чути, що там не один півень, а крім нього ще хтось гомонить. Метнулася тоді вона по лісі, знайшла ведмедя та вовка й каже:
— Я надибала цілий скарб. До нашого лісу забрела ціла ват...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Звірі будують хату txt скачати, читати Звірі будують хату jar скачати, читати Звірі будують хату fb2 скачати, читати Звірі будують хату epub скачати, читати Звірі будують хату doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено