Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Золотоволосий тотамбай

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

За старих часів жив один бідний чоловік. У нього було дев'ять синів і одна донька. Старші брати нічим не виділялися, а у молодшого було золотаве волосся. Звали його Тотамбай. Була в них на всіх одна Кобилиця. Щороку приводила вона лошат вона щороку, але кожного разу спускалося з неба чорна хмара та викрадала лоша. Брати чатували по черзі, але нічого не змогли зробити.
Настала черга вартувати лоша молодшому братові. Пішов він у степ за кобил і чекає, коли з'явиться чорна хмара. До ранку Тотамбай задрімав, але був розбуджений якимось шумом: з неба спускалося чорна хмара.
Підняв Тотамбай рушницю і поцілив прямо в середину цієї хмари. Затремтіла хмара і з неї щось випало на землю. Це виявився жіночий палець. Коли Тотамбай прийшов додому, то побачив, що у сестри не вистачає одного пальця. Тотамбай зробив вигляд, що не помітив нічого, а коли прийшли брати, він їм сказав, що сестра їх чаклунка. Брати не повірили і вигнали молодшого брата з дому.

Тотамбай пішов у сусіднє ханство і найнявся там в пастухи. Кожного разу, коли він приганяв стадо до річки на водопій, там купалися дочки хана. Так траплялося кілька днів. Молодша дочка помітила золотоволосого пастуха і закохалася в нього.

Старші дочки вийшли заміж за багатих і знатних. Багато калиму, отримав за них батько. Молодша дочка вибрала собі пастуха., Але батько не дав згоди. Дочка вийшла заміж проти волі батька і нічого від нього не отримала: у чому була, в тому й пішла.

Живуть Тотамбай з дружиною рік, живуть два ... Хан не бажає бачити свого бідного зятя. Але ось одного разу хан захворів. У різні кінці були послані гінці за знахарями і чаклунами. Багато наїхало їх. День і ніч вони ворожили та ворожили, закликали покірних їм нечистих духів, але нічого не могли зробити - хан не одужував.
Нарешті один з них сказав ханові, що він може видужати, якщо поїсть м'яса дикої кози. Покликав хан своїх улюблених дочок з чоловіками і сказав їм, щоб вони дістали йому м'ясо дикої кози. Зібралися зяті на полювання. Попросився і Тотамбай, але хан посміявся над ним. Тотамбай повторив своє прохання, і хан дав йому дозвіл.
Тотамбай незабаром убив кілька кіз, а зяті хана жодної. Соромно їм було, і вони стали просити Тотамбая, щоб він поступився кізами їм. Тотамбай погодився, але за однієї умови: поставити кожному під сорочку тавро. Не було вибору у зятів мусили вони погодитись щоб не зазнати зневаги.
Повернулися мисливці до палацу. Хан був задоволений. Зварили м'ясо і нагодували їм хана. Він швидко одужав. Улюблені зяті були нагороджені.
Одного разу хан знову покликав своїх улюбленців і сказав їм:
- У мене було п'ять дочок, а залишилося тільки три. Дві дочки були вкрадені страшними велетнями - дяу. Прошу вас відшукати і звільнити їх. За це ви отримаєте все моє багатство.
Улюблені зяті хана погодилися виконати прохання хана і вирушили шукати дяу. Не відстав від них і Тотамбай. Довго вони їхали пустельними місцями, стомилися і вирішили відпочити. Тотамбай легко виніс усі ці труднощі, він не зупинився на шляху, а продовжував їхати далі.

Їде Тотамбай так поглядає. Раптом він бачить, стоять п'ять білих юрт. Під'їхав Тотамбай, зупинився. Зайшов у першу юрту жігіт і бачить: сидить жінка. Вона запитала Тотамбая, хто він, звідки? Розповів Тотамбай про все. Тоді жінка і сказала, що вона і є дочка хана, а сестра її живе в сусідній юрті. Незабаром повернулися дяу і вступили з Тотамбаем в поєдинок. Довго вони билися, нарешті Тотамбай убив дяу. Сестри стали дякувати своєму спасителю, а потім зібралися і вирушили до...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Золотоволосий тотамбай txt скачати, читати Золотоволосий тотамбай jar скачати, читати Золотоволосий тотамбай fb2 скачати, читати Золотоволосий тотамбай epub скачати, читати Золотоволосий тотамбай doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено