Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Золотий свічник

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив собі сліпий шах. Скільки б лікарів не запрошував він, ніхто не міг вилікувати. Одного разу з'явився у володіннях шаха новий лікар, оглянув він очі і говорить:

- Та буду я жертвою твоїй, великий шах, я знаю ліки для твоїх очей. Але до нього не дістане рука людини.

Шах так зрадів, що навіть підскочив на троні.

- Ти тільки скажи, де знайти його, а вже я пошлю кого-небудь за ним хоч на край світу.

- Що ж, спробуй, - відповів лікар. - В білому морі водиться плямиста риба. Якщо зробиш примочки до очей з крові цієї риби, то прозрієш.

Тільки вимовив лікар ці слова, шах наказав сурмити в труби і скликати всіх рибаків, а потім покликав сина і сказав йому:

- Син мій і спадкоємець трону, бери рибаків і відправляйся з ними на берег білого моря. Хай виловлять вони всю рибу, поки не попадеться та сама, плямиста.

І відправився син шаха з рибаками до білого моря. Тому, хто виловить плямисту рибу, обіцяли дорогі подарунки. Стали рибаки закидати сіті в морі. Витягували їх, всю рибу виловили. Нарешті блиснула в одній мережі плямиста риба. Подивився на неї син шаха, та так і завмер. До того прекрасна була риба, що легше було відрубати власну руку, чим її голову. Проте робити нічого, щоб вилікувати шаха, потрібна кров цієї риби. З болем в серце підняв хлопець меч, але раптом риба заговорила людським голосом:

- Прекрасний хлопець, пощади мене, не губи! Прийде час, я стану у пригоді тобі.

Задумався хлопець: "А що, якщо лікар збрехав, і батько все одно не прозріє. . А риба така прекрасна і так благає. Відпущу я її на волю". І він кинув рибу назад в море, а потім обернувся до рибаків і сказав:

- Той, хто наважиться відкрити цю таємницю шахові, залишиться без голови.

Рибаки присягнулися берегти таємницю до труни. Хлопець щедро заплатив їм за їх праці і відпустив по будинках. Повернувшись в палац, він сказав батьку:

- Як ми не старалися, а не змогли виловити плямисту рибу.

Шах засмутився, сльози виступили на очах, і від цього очі розболілися ще сильніше.

Пройшов час. Одного разу з'явився до шаха донощик і повідомив, що плямисту рибу, чия кров була ліками для його очей, зловили, але син навмисне кинув її назад в море. Страшно розгнівався шах, ні секунди не зволікаючи, наказав відрубати синові голову. Збіглися візир, радники, впали до ніг шаха, благаючи пощадити сина, не вбивати. Але шах нікого і нічого не хотів слухати.

- Мій син повинен померти, - твердив він, - він бажав моєї смерті, щоб добитися влади. Тепер хай помре раніше мене.

Тоді візир і радники палі ниць і стали благати шаха, щоб він заслав сина в дальні країни, але не вбивав його. Довго благали вони, прохали і так, і так, шах пом’якшив своє рішення і наказав синові покинути його володіння і ніколи більше тут не з'являтися. Того ж дня син шаха відправився в шлях.

Розгніваний батько не дав йому ні коня, ні слуги, навіть їжі на дорогу. Довго йшов він, нарешті дійшов до берега білого моря. Тут зустрівся йому хлопець. Незнайомець сказав:

- Як бачу, друже, йдемо ми з тобою в один бік. Так пішли ж разом, будемо супутниками.

Син шаха стомлював в тузі і самоті. Тому він дуже зрадів.

- Не тільки попутниками, давай будемо побратимами. Обнялися вони міцно і продовжували шлях удвох.

Пройшовши небагато, хлопець запитав:

- Не, визнай за цікавість, братик, але що ти умієш робити? Син шаха сумно відповів:

- Нічого я не умію, тільки їздити на коні та стріляти з лука. Але ні того, ні іншого у мене тепер немає.

- Нічого, - утішив його хлопець, - не засмучуйся. Я лікар. Ходитимемо по містах і...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Золотий свічник txt скачати, читати Золотий свічник jar скачати, читати Золотий свічник fb2 скачати, читати Золотий свічник epub скачати, читати Золотий свічник doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено