Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Золотий перстень

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У стародавні часи жила одна бідна жінка з маленьким сином. Нічого у них не було, окрім шістдесяти мідних монет. Одного разу дізналася матір, що в сусідньому улусі продають хліб. Відлічила вона двадцять монет, дала їх синові і веліла купити хліба.

Хлопчик побіг, піднявся на пагорб і побачив, що два пустуни збираються убити цуценя. Пошкодував він цуценя, дав хлопчиськам двадцять монет і приніс його в свою юрту.

- А де ж хліб? - запитала матір.

Син все розповів матері і показав цуценя. Нічого мати не сказала.

Залишилося вдома сорок мідних монет. Через декілька днів мати знову послала сина за хлібом. Хлопчик тільки піднявся на пагорб і побачив, що ті ж пустуни мучать кошеня. Пошкодував він кошеня, віддав хлопчиськам гроші і приніс його додому.

- А де ж хліб і куди ти дівав гроші? - запитала матір.

Син все розповів і показав врятованого кошеня.

Мати заплакала і віддала йому останні двадцять монет, щоб він купив хліба. Цього разу пустунів на пагорбі не було, але двоє дорослих збиралися убити маленького левеня. Віддав їм хлопчик останні гроші і тим врятував левеня від смерті.

Зрозуміла матір, побачивши левеня, куди дівав син останні гроші і заплакала ще гірше. І наказала вона, щоб син кинув левеня в лісову гущавину.

Не зміг хлопчик не послухатися матері і поніс левеня в тайгу. Коли вони відійшли недалеко, левеня сказало людським голосом:

- Не кидай мене хлопчик... Віднеси до моєї матері, вона для тебе що хочеш зробить, що хочеш віддасть. А ти нічого не бери, а попроси у неї золотий перстень, який у неї знаходиться на середньому пальці передньої лапи.

Йшли вони, йшли, і нарешті, зустріли лева, такого великого, що хлопчикові стало страшно. Лев зрадів, побачивши свого левеня, став пестити його, а потім запитав хлопчика, що йому дати, чим заплатити йому за те, що він врятував його дитя.

Хлопчик тремтячим голосом попросив перстень з середнього пальця. Лев віддав перстень. Хлопчик попрощався і пішов додому. Дорогою він втомився, зголоднів, захотів спати. От і забажав про себе їжі і коня в дорогу. Сів під деревом і заснув. Коли він прокинувся, то побачив поряд з собою в дерев'яній тарілці багато вареного соковитого м'яса. Осторонь пасся осідланий кінь. Зрозумів хлопчик, що не простий перстень подарував йому лев, а чарівний, що не побажаєш все буде. Наївся він вволю, поклав інше в торбину, схопився на коня і пострибав до будинку. Мати побачила сина на коні, зраділа.

Побудували вони собі будинок і з цього дня зажили ситно, без колишньої потреби.

Пройшло декілька років. Хлопчик виріс, одружився. І тут трапилася біда: якось вранці прокинувся він і бачить, що немає поряд молодої дружини, немає під подушкою персня, який подарував йому лев. І він вже не в новому будинку, а в колишній старій юрті, не під бобровою ковдрою, а під старою овчиною лежить... А на полиці мишка сидить, жує суху кірку.

Зловив хлопець мишку рукою та і говорить:

- Все у мене пропало... ніхто мене не жаліє і я нікого не буду. Задавлю мишеня.

А мишка відповідає людським голосом:

- Не вбивай мене, я тобі добру службу послужу, допоможу перстень знайти. Його твоя дружина вкрала, вона тепер за морем живе...

Хлопець узяв з собою собаку і кішку, яких раніше від смерті врятував, узяв мишку, і всі вони пішли шукати чарівний перстень. Дійшли вони до моря, дивляться - на іншому березі стоїть будинок, з труби клубочиться димок.

Хлопець сів на собаку, на її хвіст посадив кішку, на хвіст кішці - мишку, і так вони перепливли море... Хлопець залишився на березі, а собака, кішка і ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Золотий перстень txt скачати, читати Золотий перстень jar скачати, читати Золотий перстень fb2 скачати, читати Золотий перстень epub скачати, читати Золотий перстень doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено