Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Златорунний баран

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив на світі бідняк, і нічого у нього не було, зате дітвори було більше, ніж дірочок в ситі. Ніяк не міг бідняк дітей прогодувати — один день поїдять, а інший день і зовсім голодні. Горює бідняк, не знає, що йому робити.

— Адже підросли вже, не маленькі, - твердить батько синам, — ступайте найміться до когось в служіння.

Та тільки сини виросли один іншого ледачіше, всі норовили за батьковою спиною відсиджуватися.
Найменший роботящий був хлопчина, не міг він дивитися на те як брати його цілісінький день байдики б'ють.

— А подамся я службу собі пошукаю, — сказав він батьку, — може і знайду що-небудь відповідне.

Покивав йому батько головою: нехай йде робити синок, одним ротом буде менше.

І пішов молодший син по світлу бродити, по горах і подолах. Одного разу увечері в селище прийшов. Дізнався від людей, що живе в тому селі багатий, овець у нього що зірок в небі, і потрібний йому для отари пастух. Пішов хлопчина до багача прямо в будинок.

— Ну що ж, - говорить господар, - ти саме в пору з'явився, адже я тільки що свого вівчаря прогнав. Заступай на його місце. Якщо цілий рік в отарі не трапиться утрати, якщо збережеш всіх овець моїх честь по честі, винагороджу тебе щедро, побачиш.

Так і умовилися: якщо через рік об цю саму пору жодна вівця не пропаде з отари, дасть господар за те пастухові барана златорунного, і заживе бідняцький син паном — такий цей баран особливий.

— Будь по-твоєму, господар, по руках, — сказав хлопець, вдарили вони по руках, як між угорцями водиться.

Дав йому господар сопілку солодкозвучну, щедро їжею забезпечив, і погнав хлопчина отару в луги.

Потрібно вам сказати, що господар той три дні за рік вважав, та ось біда — ніяк не попадався йому до цих пір пастух, якого б цей рік витримав. А справа-то в тому, що пастух повинен був вдень і вночі отару стерегти, око не стуляючи, інакше, тільки засне, вовки всіх овець з’їдять.

Проте наш хлопчина не дрімав, вартував справно. А як стала дрімота долати, вийняв він свірельку солодкозвучну і ну грати на ній та награвати. Що тут почалося! Скільки ні було овець в отарі, всі, як одна, пустилися танцювати. А попереду всіх — златорунний баран. Цей баран все біля хлопчини тримався і танцював тепер краще за всіх, чинно та гарно, не надивишся.

Так час минув, рік минув, і погнав пастух отару назад; недалеко від воріт дістав він сопілку солодкозвучну, заграв, і вівці, пританцьовуючи, пішли у двір. Посеред двору господар стояв і рахував овечок. Побачив, що жодна не пропала, очі так і заблищали.

— Ну, хлопчина, я тобі ось що скажу: старість моя вже не за горами, півжиття прожито, а такого пастуха у мене ще не було. Віддам я тобі барана златорунного, як обіцяв, хай він принесе тобі щастя. Зрадів хлопчина, від радості місця собі не знаходить. Розпрощався з господарем чин по чину і із златорунним бараном додому попрямував. Йшли вони потихеньку, особливо не поспішали і надвечір дійшли до якогось села. Постукав пастух в хороший будинок, просився у господаря на нічліг.

— Гість в будинку — божий дар, - сказала добра людина, - заходь, синок, розташовуйся.

Увійшов хлопчина, але і барана златорунного у дворі не залишив, з собою в будинок привів. Вже як його всі роздивлялися, як милувалися! А більше всіх — дочка господарська, дивилася, не могла надивитися, всю ніч око не стулила, про барана златорунного думала. І надумала: встала з ліжка, тихо прокралася до барана, щоб, поки хлопчина спить, вивести чудо-барана в двір і де-небудь заховати. Та тільки що з цієї затії її вийшло? Обхватила вон...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Златорунний баран txt скачати, читати Златорунний баран jar скачати, читати Златорунний баран fb2 скачати, читати Златорунний баран epub скачати, читати Златорунний баран doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено