Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як селянський син за сонце працював

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Колись, давним-давно, в одній селянській сім'ї народився син. Хлопець ріс міцним, здоровим, кмітливим. А коли виріс, батьки вирішили одружити його. Легінь всім узяв - і розумом, і статтю, і красою, і за нього висваталі дочку місцевого багача. Батьки нареченої дали в придане сім коней, сім корів і багато, без ліку, овець.

Добре зажили молоді. Але не пройшло і двох років, як дружина померла. Овдовілий легінь горював, посумував, а потім знову одружувався. У придане і за цією дружиною він отримав сім коней, сім корів і без ліку овець. Але легіневі, селянському синові, знову не повезло: незабаром і ця дружина померла.

Так він одружувався сім разів і за кожною новою нареченою отримував в придане по сім коней, сім корів і багато, без ліку, овець.

Померла у невдалого чоловіка і сьома дружина. А услід за нею померли у легіня і його старі батьки. Залишився він господарем цілого табуна коней, стада корів і незчисленного, неліченого числа овець. Проте ж щастя як і раніше обходило його стороною. А тут ще біди і знегоди одна за одною посипалися на його голову.

Якось нежданно-негаданно напала на корів і коней хвороба, а через якийсь час всіх овець передушили вовки.

Розвіялося, як пил за вітром, все багатство нашого легіня. Залишився у нього лише великий будинок з надвірними спорудами та сад з озером посередині. За садом - що ще робити? - він і почав доглядати.

Чи багато, хіба мало пройшло часу, відмітив господар, що в його сад повадилися літати на вечірній зорі три сизі голубки. Якось, надвечір, бачить він прилітають ті птахи- голубки, перетворилися на дівчат, скинули плаття і стали купатися в озері. Легінь тихенько підкрався, узяв плаття однієї з дівчат і поніс в кущі.

Натішившись дівчата вийшли з води. Дві з них одягнулися, перетворилися на голубів і відлетіли, а третя, не знайшовши свого плаття, змолилася:

- Віддай мені, моє плаття, хто його взяв!
Вийшов легінь.
- Ви купаєтеся в моєму озері і, хтозна, можливо, зачарували воду, - відповів дівчині господар саду.- А цю воду ми і самі пили, нею ж і худобину поїли. Чи не із-за того померли у мене дружини і напав мор на корів і коней?

- Ні, ми не чаклунки, - сказала дівчина.- Ми прилітаємо сюди тому, що місце тут аж надто красиве.

Повірив легінь словам дівчини і запитав:

- А тоді чи не знаєш, чому не живуть мої дружини і перестав водитися у мене худоба?

- Я-то не-знаю, - відповідає дівчина, - але мати моя, можливо, і знає.

- Гаразд, я тебе відпущу, - сказав легінь і віддав плаття дівчині.- Але де і як я тебе потім побачу?

- А ти зніми кори з молоденької липки і дай мені ніж, -ответила дівчина.-Я відрізуватиму по маленькому шматочку і кидатиму на дорогу. По цих шматочках ти і знайдеш наш будинок.

Господар саду зрізав молоденьку липу, зняв з неї кору і разом з ножем віддав дівчині. Та відрізувала один шматочок лубка, іншій і сховалася із виду.

Відправився по обумовленому сліду селянський син в путь і лише через сім років прийшов на місце.

Виявилось, що дівчата, що прилітали голубками на озеро купатися, були сестрами самого Сонця. І зараз же назустріч легіневі вийшла їх стара мати.

Селянський син сказав старій, навіщо він прийшов сюди. Та вислухала його і відповіла:

- Не знаю, не відаю. Може син мій Сонце, знає, але тобі не можна його чекати — як він з'явиться, то може погубити тебе.

Тут втрутилися в розмову дочки:

- А давай, мама, до приходу брата заховаємо легіня. Братові ж ми скажемо спочатку, навіщо він до нас прийшов, і, якщо брат не розсердиться, покажемо. Якщо ж братик буде не...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Як селянський син за сонце працював txt скачати, читати Як селянський син за сонце працював jar скачати, читати Як селянський син за сонце працював fb2 скачати, читати Як селянський син за сонце працював epub скачати, читати Як селянський син за сонце працював doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено