Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як дівоче кохання врятувало заклятого...

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був то собі пан. і мав дві дочки, а жінка його вмерла. І мав три села. А ті дочки — одна була, молодша, дуже добра і ладна, а старша була недобра для батька. Але він думає собі: «Треба-то і свій маєток продати та й займатися торгівлею». Він так і зробив: продав весь маєток, лишив собі дім. І бере всі ті гроші, прощається зі своїми дочками і їде в чужий край за товарами. Він мав там бути три роки. Молодша ж дочка повідає до батька:
— Дай боже, щоб щасливі повернули.— І дуже жалує за батьком: так далеко їде в чужі сторони.
А старша повідає до батька:
— їдьте ж ви, тату, і привезіть мені таких речей, щоб ніде в нашім краю таких не було. А як не привезете, то й самі не приїжджайте! "
Поїхав батько. Нема рік, нема другий. Так та молодша, дуже за батьком жалує, плаче. А старша повідає:
— О! Не знати чого би я плакала! Мені батько як не привезе того, що казала, то й бачити його не хочу!
Перейшло на третій рік. Накупив батько різних товарів і вже їхав до свого краю. Переправлявся через море, та й все те потопилось, тільки що він вирятувався.. Добився в свій край, і такий вже бідний, що вже за прошеним хлібом іде додому. Іде він, може, рік, і вже недалеко свого дому. І думає собі: «Отак їду і не несу жодного гостинця!» Але їде через місто, дивиться: палац такий химерний, що відколи жив, то ще такого ніде не бачив. Але обмурований довкола високо, тільки через браму видно йому, що є коло палацу город. І такі квіти в тім городі прекрасні, що в цілім світі таких не бачив. І думає собі, яким би способом він тих квітів вирвав для своєї дочки молодшої. І якось він помаленьку всунувся в той город. Оглядається скрізь довкола себе, чи не видно де кого. Тільки вирвав, може, чотири квітки — висувається з-за клумби якась химера і повідає до нього:
— А ти чого сюди заліз?
Він злякався дуже. Дивиться, що по-панськи вбраний і по-християнськи говорить, а на обличчя не знати що: якась біда! Заріс якоюсь шкорупою, волохатий... І так злякався, що вже стоїть так, як мертвий.
І питається його те чудовисько:
— Що ти за один?
Він відповідає:
— Я,— каже,— мав три села. Жінка моя померла, а я ті села продав, думав, що зароблю більше. Накупив у чужих сторонах багато товару і як переправлявся через море, то все потопилося, тільки сам врятувався. І таким лишився бідним, що за прошеним хлібом їду додому. Але маю дві дочки вдома, і дуже мені жаль, що не маю жодного гостинця для них. Не так мені жаль за старшою, як молодшої мені жаль. Хотів для неї хоч квіток занести.
Але той повідає:
— Ну, що ж тепер буде? Я тебе страчу!
Той проситься, а той повідає до нього:
— Я тебе пущу, але як привезеш мені свою молодшу дочку. А як не привезеш, то я тебе і там знайду.
Так той собі подумав: «Що бог дасть, то дасть! Треба привезти». Зажурився і повідає:
— Привезу!
Так зараз десь взялася підвода. Дає йому ті квіти і повідає:
— Пам'ятай, щоб мені привіз!
Так той їде, приїжджає додому. І ті дочки повибігали. І тільки-но він скочив з підводи — та й не знати де поділася. Та й нема нічого, тільки тії квіти. Вітаються дочки з ним. Дає він молодшій квіти. Так вона втішилася батьком! Цілує його, а старша свариться, чому він їй не привіз то, чого вона хотіла. Так батько оповідає своє нещастя, що все потопилося.
А молодша повідає:
— Та що ж робити? Так богу подобалося. Добре, що самі здорові повернулися.
Минув день, другий, на третій день батько повідає молодшій дочці:
— Щоб ти, дочко, знала, який я клопіт мав за ті квіти, що тобі привіз! За них мене якесь чудовисько хотіло згубити. Вона питається:
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Як дівоче кохання врятувало заклятого... txt скачати, читати Як дівоче кохання врятувало заклятого... jar скачати, читати Як дівоче кохання врятувало заклятого... fb2 скачати, читати Як дівоче кохання врятувало заклятого... epub скачати, читати Як дівоче кохання врятувало заклятого... doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено