Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Випарений піп

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:


Любив піп твердо одну Маріку, ходив до неї. І в тої Маріки ґазда був, айбо ґазда мало коли був дома. Кілько ґазда прийде домів, усе Маріка хвора.

— Ой Маріко, що тебе болить? Принесе їй ґазда їсти:

— На, Маріко, їж!

— Хлопе! Не годна я їсти, бо мене дуже болить. Я днесь й огень не клала, бо не треба мені. І крекче Маріка дуже на печі.

— Чи не пила би-сь, Маріко, паленки?

— Коли б мало приніс, то, може би, випила один погарчик, а їсти не годна-м нічого. І пішов Іван.

— Дайте доброї паленки, бо жона хвора.

— Йди, дурний Іване. Твоя жона хвора? Ану, дурний Іване, коли піп прийде, тоді не хвора.

— Ви уже нічого не віруєте і вмрете, а не будете вірувати, сусідо!

А корчмар каже:

— Ну, ну, Іване! Коли б ти надійшов удень, що вони роблять, як ти підеш у дорогу.

Іван приніс паленки і силує Марію:

— На погарчик, випий, бо се добра паленка. Вона випила один погар.

— А чи їла б дащо, аби я тобі зладив?

— Не годна-м нічого їсти ані раз. — Но, небогойко, та чим будеш дихати? Но, кажи, я коло тебе не буду сидіти. Даяк помалу наднимайся, бо я не маю коло тебе часу сидіти, маю роботу.

— Ну, та ти собі йди геть, я уже буду якось бідувати: хоч умру, хоч буду.

І пішов Іван у дорогу із кіньми, у фурманку. Піп увидів, що Івана не є дома. Прийде до Марії і каже:

— Іди лем принеси паленки мало.

— Я не йду,— каже,— бо корчмарі увидять, що я здорова, та оббрешуть мене ґазді.

— Ой правду ти маєш, Маріко! — каже піп.

Приніс паленку піп.

Наладила Марія їсти дороге їдіння для попа. Є що їсти й пити, доста є вшитко.

Та коли вони так собі говорили, їли й пили за столом, увійшов циганин. То було літнього часу, саме у велику спеку. Хатні двері були відчинені.

Піп з Марікою гостилися коло стола, обоє так напилися, що про них міг хоч хто зайти. Та й циганин увійшов до хижі тихо, його не увиділи, не почули. Циганисько так собі думає: «Ачей вони поснуть п'яні, я виджу, що вони усього не поїдять і не вип'ють всіх напоїв, бо є там доста».

І сховався циганин під постіль.

Та що сталося? Надійшов уночі з дороги Маріїн ґазда. На дворі загримів віз. Вона вчула скоро, що ґазда прийшов. Піп каже:

— Маріко, йой, де би я спрятався?

І в хапущох де би то стулитися? І спрятався під постіль. Но і того їдіння і напій вона під постіль склала наскоро. Ну, вже там під постіллю е циганин і піп. Айбо піп не знав, що там є циганин під постіллю. Доки ґазда коні прив'язав, дав їм їсти, Маріка запораяла в хижі, залляла огень водою й скоро лягла собі на піч. Увійшов ґазда до хижі і каже:

— Чи така ти, Маріко, хвора?

— Ой я,— каже,— дуже хвора, не бирую і говорити.

— Чи їла ти дащо днесь?

— Та нічого я не їла.

А циганин їсть під постіллю помовчки. Айбо ґазда її не знає нічого, що є у хижі. І циганин як наївся під постіллю — а на попі волосся коміть стає коло циганина зі страху.

— Йой,— каже циганин,— паночку, я би свистав! А піп зо страху і не дихає, думає собі: «Біда би тебе найшла, циганине!» Каже піп циганинові: — Мовч, біда би на тя найшла. На чоботи, циганине, але мовчи, бо ґазда вчує та нас уб'є!

— Но, паночку, та нас двоє. Циганин чоботи взяв і натяг на ноги.

— Йой, паночку, лем коби я собі мало пошпацірьовав, чи яло ся мені в чоботях.

— На, циганине, ногавиці, лем мовч. Узяв циганин ногавиці з попа.

— Но, паночку, коби раз пройшов по хижі, аби увидів, чи годяться вони мені.

— Мовчи, циганине, на й гийрок, лем мовч. Циганин узяв, айбо тоді не слухав уже попа, а й помалу висунувся з-під постелі та й вийшов геть. Потім увійшов циганин до хижі:

— Дай бо...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Випарений піп txt скачати, читати Випарений піп jar скачати, читати Випарений піп fb2 скачати, читати Випарений піп epub скачати, читати Випарений піп doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено