Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Вигiдна угода

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

В давнi часи у графствi Лiнкольншир було заведено мiж полями і фермами рити канави чи рови. Жив тодi в Намбi фермер, на ймення Білі Неш. Справи у нього йшли непогано, i вiн надумав прикупити собi сусiдськi землi. Запросили за них зовсiм недорого. Правду кажучи, його це дещо збентежило. Але вiн подумав: значить, така йому вдача випала. I рушив вiн до мiста, щоб уладнати всi справи i пiдписати купчу. А ввечерi пiшов подивитися на свою нову землю.

Йшов вiн не поспiшаючи, обдумуючи по дорозi, де поставити нову хвiртку, а де через рiв перекинути новий мiсток, – ви, мабуть, знаєте, що свої поля англiйцi споконвiку обсаджують живими загорожами і для зручностi роблять у них хвiртки, бо як же iнакше з поля на поле вiзка перетягти, плуга чи ще що?

Та не встиг вiн перестрибнути через рiв i ступити на свою нову землю, як назустрiч йому – ну, хто б ви думали? – сам хвостатий, кошлатий страшидло! Справжнiй велетень! Руки – не руки, а ручища, довшi за голоблi.

– Що це ти тут гуляєш по моїй землі, га? – сердито запитує у фермера кошлатий велетень.

– По твоїй? – тiльки й посмiв вимовити Неш.

– А по чиїй же? Це моя земля! – загорлав страховисько. Присiли обидва, щоб з'ясувати, чия ж земля. Фермер Неш сказав, що це його земля і вiн не поступиться нею. Страховисько каже, що його i вiн теж поступатись не збирається. Тодi Неш запропонував пiти разом до мiсцевого суддi й запитати, чия ж це все-таки земля по закону.

– Нi-i! – запротестував страховисько.

– Закон менi не указ. Справедливостi вiд закону ждати нiчого! Сваркам цим кiнця не було б, якби страховисько не запропонувало, щоб фермер обробив поле, засiяв його, а врожай вони подiлять порiвну. Неш, звiсно ж, подумав, чого це вiн має все робити сам, а урожай дiлити з цим кошлатим виродком, але промовчав. Та дещо все ж укмiтив.

– Гаразд, – сказав вiн.

– Подiлимо! Тiльки спочатку домовимось, що вiзьмеш ти: вершечки чи корiнчики? I пам'ятай, що угода дорожча за грошi! Щоб потiм не вiдмовлявся.

Страховисько подумало-подумало i каже, нехай йому будуть вершечки. Так і порiшили. Що ж задумав Бiллi Неш? Вiн скопав поле i посадив на ньому картоплю...

От i вийшло, що коли настала пора дiлити врожай, кошлатому велетню дiсталося сухе картоплиння. Розсердилось страховисько, замахало кулачиськами на фермера, та угода є угода. Вiн же сам вершечки вибрав. Тут вiно i поклялось, що наступного року вибере корiнчики. Бiллi Неш з радiстю погодився. Вiн зорав поле i засiяв його пшеницею! І коли настав час дiлити врожай, то страховисько розсердився ще дужче. Атож, на його очах Бiллi Неш зсипав у мiшки золоте зерно, а йому, страховиську, дiсталися лише стебла та сухi корiнцi. Заревiв тодi велетень:

– Ах ти шахрай, щур болотяний!..

– Наступного разу знову посiєш пшеницю, а жатимемо разом: ти з одного кінця я – з iншого. I кожен вiзьме те, що встигне нажати. Страховисько мiркувало так: якщо вiн дужчий, то встигне все поле вижати, поки фермер тiльки почне жати свою половину.

Настала пора, i Бiллi Неш розорав поле, засiяв його пшеницею та все не переставав думати, як йому цього разу перехитрити страховисько. А треба вам сказати, що якраз у тих мiсцях жив один вiщун. Вiн умiв передбачати майбутнє та давати розумнi поради. I ось одного вечора, нiкому нiчого не кажучи, Бiллi Неш пiшов до цього старця, аби порадитися, як йому вижати пшеницю першим. Старець пробурмотiв заклинання, а потiм щось шепнув фермеровi на вухо, через що той повеселiв й повернувся додому.

Наступного дня – хоча то була й недiля – Бiллi Неп...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Вигiдна угода txt скачати, читати Вигiдна угода jar скачати, читати Вигiдна угода fb2 скачати, читати Вигiдна угода epub скачати, читати Вигiдна угода doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено