Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Василіяни і король

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

В однім місті був заклад тих василіянів-ксьондзів, і вони собі виписали таблицю, шільд такий, що їм там дуже добре. Переїжджає король через те місто, дивиться на ту таблицю:

— Ой, біда, всюди по краю чути, що зле, а тут знаходжу, що їм дуже добре.

Приходить межи них і повідає до них:

— Що чувати?

Поклонилися ксьондзи і відповіли, що все добре. Каже король до них:

— Я їду там і там, а буду повертатися за десять днів, аби ви мені відгадали, що я буду мислити, як буду до вас уступати.

І поїхав.

Тепер настала велика біда межи ксьондзами, бо ніхто не може знати, що король буде гадати. А то шкода велика: як не відгадають гадки королевої, то король заклад розв'яже. Приходить день, нещастя їх, біда... Усі сумні, таблицю знали, і кожний гадає, де дінеться, як король їх розжене. І таки направду з плачем очікують нещасливої хвилі, короля.

Аж тут приходить дід і просить милостині. Але жоден не подивився на діда, кожного смуток опанував. А дід питається:

— Що вам такого, що ви такі сумні?

— Ай, що ти, діду, тутки маєш?

— Ну, та нічого, але, може би, я щось пор.адив?

— Не такі не могли порадити, та й ти не порадиш.

— Але чому ні, прошу, скажіть, то вам нічого не коштує. Скажіть, що таке є?

Один ксьондз каже, що надіються короля, а король їм сказав, що як не відгадають його мислі, то розжене їх з того кляштору.

— І, вам байка в голові,— каже дід,— ви дурницею гризетеся. Я знаю, що буде король мислити.

— Ну, та скажи, що буде король мислити?

— Ну, то я тепер ще не знаю, бо короля не виджу. Як буду видіти короля, то буду знати, що король мислить.

Тоді ксьондзи втішилися і сказали йому чекати. Але він казав дати йому горілки. Напився добре, попоїв собі добре та й ліг спати. Далі кличуть його:

— Діду, вставай, бо король їде.

Дід устав, казав дати йому шмаття таке, яке ксьондзи мають, убрався, став собі на порозі і чекає на короля. Приїжджає король, устає з повоза і йде до палати. Той же кланяється королеві до самої землі, а всі ксьондзи чекають того слова, що дід буде відповідати королеві. При дверях питається король:

— Но, що я тепер мислю? А дід каже:

— Найясніший пан мислить собі, що я ксьондз.

— А так е.

— Ні, ясний пане, я не піп, а дід.

— А як то може бути?

— Але прошу, я є цілком простий дід.

— Ну, то добре, ти мою мисль відгадав, бо я собі гадав:

ов, якийсь піп на переді стоїть, мою мисль відгадати, а ти тоє відгадав. Що ти не піп, а дід, то я не вгадав. І дарую назад таке життя, яке ви мали.

І ксьондзи потому того діда шанували до самої смерті, вже його ніде не пустили....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Василіяни і король txt скачати, читати Василіяни і король jar скачати, читати Василіяни і король fb2 скачати, читати Василіяни і король epub скачати, читати Василіяни і король doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено