Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Тростинка і коваль

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив старий чоловік, а ім'я Такеторі. З очерету й бамбука він майстрував красиві скатертинки, кошики і продавав їх на базарі.
Одного разу Такеторі приніс, як завжди, з гаю в'язку бамбука, сів у куточок і взявся за роботу. Раптом він почув, як хтось вимовив тоненьким-тоненьким голоском:
- Здрастуйте!
- Здрастуйте! - Відповів Такеторі і став озиратися по сторонах. Але скільки він ні озирався, нікого в хатині не побачив.
"Почулося", - вирішив Такеторі і знову взявся до роботи. Взяв він бамбукову трубочку і тільки-но зібрався зігнути її, як почув зовсім поряд той же голосок:
- Здрастуйте!
Подивився Такеторі в трубочку і побачив там крихітну дівчинку. Поставив Такеторі дівчинку на долоню, намилуватися не може - така гарна!
- Звідки ти взялася? Чому ти така маленька? - Запитує майстер. Дівчинка відповідає:
- Тому що я народилася на місяці. А на місяці всі дівчатка такі маленькі. Зате ми дуже швидко ростемо. Скоро я буду зовсім велика.
- Та як же ти сюди потрапила? - Знову запитує Такеторі.
- А я гуляла по місячній стежині, оступилася і впала на землю. Добре ще, що попала в бамбукову тростинку, а то б, певно, зовсім розбилася.
- Що ж мені за крихіткою робити? - Подумав уголос Такеторі.
- Візьми мене в дочки, - озвалася дівчинка. - Я буду допомагати тобі плести скатертини, підтримувати вогонь у вогнищі, лагодити одяг, доглядати за квітами в саду ...
- Добре, залишайся, - говорить Такеторі. - Будеш мені дочкою. А називати я тебе буду Тростинкою.
І залишилася Тростинка жити в хатині Такеторі.
Як обіцяла дівчинка, так і сталося. Росла вона не по днях, а по годинах. Минуло кілька місяців, і Тростинка перетворилася на справжню красуню.
А неподалік від хижі Такеторі жив коваль. Це був веселий і сильна людина. Вправнішим його не було нікого у всій провінції. Він міг змайструвати будь-яку річ з золота, срібла, заліза і навіть з дорогоцінних каменів. Цілими днями працював коваль у своїй кузні, голосно виспівуючи пісні.
Одного разу коваль побачив очеретину і полюбив її. І Тростинка теж полюбила веселого коваля.
Коваль сказав:
- Тростинка, вийди за мене заміж.
Тростинка відповіла:
- Прийди завтра до мого батька, попроси, щоб він віддав мене тобі за дружину. Як батько вирішить, так і буде.
Поки Тростинка розмовляла з ковалем, до хижі Такеторі під'їхали три знатних правителя ближніх провінцій. Першим до хижі увійшов правитель Ісідзукурі і сказав старому:
- Хочу одружитися на твоїй дочці. Якщо не віддаси мені її в дружини, накажу кинути тебе в море на поживу рибам. Завтра я приїду за відповіддю.
Сказав так і вийшов з хижі.
Слідом за ним увійшов правитель Курамото і сказав:
- Якщо не віддаси мені в дружини свою дочку, накажу кинути тебе на поталу тиграм. Завтра я приїду за відповіддю.
І з цими словами вийшов з хижі.
Останнім до Такеторі увійшов правитель Міус і сказав:
- Віддай мені в дружини свою дочку. Не віддаси - накажу відрубати тобі голову. Завтра я приїду за відповіддю.
Прийшла Тростинка додому, розповів їй про все старий.
- Що будемо робити? - Запитує Такеторі. Відповідає Тростинка:
- Не бійся. Завтра я сама зустріч правителів, сама буду з ними розмовляти.
І ось настав ранок. Першим до хижі Такеторі під'їхав Ісідзукурі. На порозі його зустріла Тростинка і сказала:
- Чула я, що ви хочете зі мною одружитися. Чи правда це?
- Звичайно, правда, я за тим сюди й приїхав. Тоді Тростинка сказала:
- Хочу знати, сильна твоя любов, чи велика хоробрість твоя. Привези мені на весілля з Індії залізну чашу, наповнену коштовностями. Чашу ту сторожить восьмиглав...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Тростинка і коваль txt скачати, читати Тростинка і коваль jar скачати, читати Тростинка і коваль fb2 скачати, читати Тростинка і коваль epub скачати, читати Тростинка і коваль doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено