Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Три перестороги

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був один чоловік та мав лиш одного сина. Але той син уже виріс і не хотів бути коло дєді, пішов 'у світ.

Іде та й зайшов до одного ґазди, і питається, чи не служити у нього. А ґазда каже йому:

— Будеш служити в мене за одне слово. А він каже:

— Буду.

І наймився в нього. Відслужив рік, а ґазда каже йому:

— Не знаєш броду, то не йди у воду. Та й уже більше ніц.

Служив і другий рік, знов за одне слово. Вислужив рік, а той ґазда каже йому:

— Без своїх очей не дай худобу. Тепер служить і третій рік у нього. Вислужив, а той ґазда каже йому:

— На сторону жінку не пусти саму.

Тоді збирається і відходить. А ґазда не був такий: дав йому ще вісім червоних. І пішов. Іде, увійшов милю або далі, дивиться: їде гусар на коні та й право у воду кінь зашпотався, а він упав із коня та й утопився. А той гадає собі: «Є вже моє одне слово за один рік, що не йди у воду, як не знаєш броду».

Узяв з того гусара познімав усе, убрався, сам сів на коня і поїхав. Приїздить додому; зараз оженився, взяв собі зі сторони жінку та й живе, а коня і вбрання з того гусара сховав. Жінка за то не знає. Живуть рік, а в її дєді весілля: женить сина, та й вони запрошені на весілля.

Каже жінка:

— Ходім на весілля до дєді мого. А він каже їй: — Бери дитину на руки, а я піду аж завтра. Взяла вона та й пішла, а він лишився дома. Лиш жінка пішла, а піп приходить до нього:

— Поїдете мені у ліс. А він каже:

— Не маю коли. А піп каже:

— То я сам поїду, візьму трохи на фіру. І дав попові фіру, і поїхав піп у ліс, набрав фіру таку велику, що не могли коні зрушити. Зачав коні бити, аж кобила лоша скинула.

Піп узяв лоша і затяг за корч, накидав дров і поїхав додому. А ґазда дивився, що піп робив, узяв лоша на плечі, приніс додому. Пригонить піп коні, а ґазда питається:

— Що там у лісі? А піп каже:

— Добре.

А ґазда каже попові:

— Ходіть до хати, єгомость. Ввійшов піп до хати, а ґазда каже:

— А то чиє лоша, попе?

Як уздрів піп, та й застив. Як візьме ґазда попа бити, аж упрів піп. І пригадав собі ґазда, і каже сам до себе: «Казав мені мій ґазда, що не дай свою худобу на чужі руки». Тепер збирається на весілля до свого тестя. А жінка наперед уже пішла. Убрався в той мундир, що зняв із того гусара, та й їде на весілля і тим конем самим з-під гусара.

Приїздить там на весілля, а жінка його так дивиться на нього. Сподобався їй він; дали йому їсти і пити. Як підпив добре, ану в танець зі своєю жінкою. А жінка не знає, що то її чоловік. А він каже до неї:

— Підеш зо мною спати, дам тобі п'ять червоних.

Пішла і сказала мамі своїй, що той дає п'ять червоних. А мама каже:

— Іди, де нині п'ять червоних заробиш? І пішла вона з гусаром спати. По тому вона заснула, і дитина коло неї. А він устав, дитину взяв, сів на коня і поїхав додому, сховав дитину. Вона пробуджується вночі, а дитини і гусара нема. Входить до хати і каже мамі, що нема дитини.

— Буде біда, як дізнається твій чоловік. Що робити? — каже мати до доньки.— Палім комору, скажемо, що ти спала з дитиною, хтось запалив комору, ти втекла, а дитина згоріла.

Запалили комору і вчинили, що дитина згоріла. Приходить її чоловік рано, розказали йому, а він каже:

— Нічого.

Утішилася вона, що її чоловік ніц не каже, і спокій.

У неділю по весіллю зібрав він війта і раду, тестя і тещу до себе. Зробив бал по обіді. Зачав розповідати, як він служив три роки за три слова; одне слово: як не знаєш броду, не іди у воду; друге слово: свою худобу не дай на чужі руки; а третє слово: не пускай жінку на сторону без своїх очей.

Так і ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Три перестороги txt скачати, читати Три перестороги jar скачати, читати Три перестороги fb2 скачати, читати Три перестороги epub скачати, читати Три перестороги doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено