Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Том тiт тот

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жила собi жiнка. Спекла вона якось п'ять пудингiв. А коли вийняла їх iз духовки, дивиться, а вони трохи сируватi. От жiнка й каже доньцi:

– Постав їх на полицю. Хай трохи полежать, може, пiдiйдуть ще. Вона хотiла сказати – дiйдуть. А дiвчина подумала: "Що ж, якщо пiдiйдуть ще, то я цi з'їм. I з'їла геть усi. Настав час вечеряти, мати й каже:

– А пiди-но, доню, та принеси пудинги. Мабуть, вони вже пiдiйшли. Дiвчина пiшла в кухню, але не побачила там нiчого, крiм порожнього посуду. Повернулась та й каже:

– Нi, ще не пiдiйшли.

– Жоден? – питає мати.

– Жоден, – вiдповiдає дочка.

– Ну, пiдiйшли вони чи нi, – каже мати, – а один ми все ж вiзьмемо, який вже є.

– Як же вiзьмемо, коли вони не пiдiйшли ще? – дивується дiвчина.

– Та байдуже, – каже мати, – пiди i принеси найкращий.

– Кращий чи гiрший, – вiдповiдає дочка, – я вже всi їх з'їла, так що й брати нiчого. Ну що ж, бачить мати – робити нiчого, поставила прядку бiля дверей та й стала прясти. Пряде й спiває:

Донька моя може сісти
Й п'ять пудингiв за день з'їсти.

А вулицею саме iшов король. Почув вiн, як спiває жiнка, та не розiбрав про що. Зупинився i питає:

– Про що ти спiваєш, добра жiнко? Соромно матерi стало за доньку, i вона заспiвала так:

Донька може весь день не спочивати
І пять клубків вовни напряти.

Здивувався король:

– Зроду не чув, щоб хто-небудь пряв так швидко. А тодi до жiнки:

– Я давно шукаю собi наречену, а тепер хочу одружитися з твоєю дочкою. Але з однiєю умовою: одинадцять мiсяцiв на рiк вона їстиме найулюбленiшi страви, носитиме найкраще вбрання, розважатиметься, як захоче, але упродовж останнього мiсяця щодня прястиме по п'ять клубкiв. А ні, то я її страчу!

– Гаразд, – погодилася мати:, дуже їй хотiлося вiддати доньку за самого короля. А сама думає: "Щодо п'яти клубкiв, то настане час, щось та влаштується. Скорiш за все, король про них на той час забуде".

Вiдгуляли весiлля. Одинадцять мiсяцiв молода королева їла улюбленi страви, вдягалась у найрозкiшнiшi шати i розважалася, як хотiла. Коли ж одинадцятий мiсяць наближався до кiнця, стала вона думати про клубки прядива. Чи ж пам'ятає про них король?" Та король про це й словом не обмовлявся, i вона вирiшила, що вiн геть забув про умову. Та ось останнього дня одинадцятого мiсяця король вiдвiв й до кiмнати, якої вона ранiше нiколи не бачила. У нiй, окрiм прядки та стiльця, нiчого не було.

– Завтра я тебе, люба, зачиню тут. Тобi принесуть трохи їжi й вовну. Якщо ж до вечора не напрядеш п'ять клубкiв, то позбудешся голови. I вiн пiшов у королiвських справах. Бiдолашна королева дуже злякалась – адже вона все життя лiнувалась i не навчилася прясти. "Що зi мною буде завтра? – думала вона.

– Нiхто на свiтi не допоможе менi!" Сiла на стiлець й гiрко заплакала. Раптом чує – хтось тихенько стукає у дверi. Вона скочила зi стiльця i швидко вiдчинила. На порозi стояв невеличкий чорний бiс з довгим хвостом. Роздивившись її з цiкавiстю, вiн запитав:

– Чого ти плачеш? – А тобi що? – Спочатку скажи, чого плачеш.

– Якщо i скажу, то менi легше не стане.

– Хтозна! – мовив бiс i крутнув хвостом.

– Що ж, – зiтхнула королева, – якщо краще не стане, то й гiрше не буде. I вона розповiла все – i про пудинги, і про клубки пряжі...

– Я придумав! – скрикнув бiс.

– Щоранку я пiдходитиму до твого вiкна i забиратиму вовну, а ввечерi приноситиму готовi клубки. -– А що ти за це вiзьмеш? – запитала королева. Бiс скоса глянув на неї i вiдповiв:

– Щовечора я питатиму тебе, як мене звати. Якщо на к...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Том тiт тот txt скачати, читати Том тiт тот jar скачати, читати Том тiт тот fb2 скачати, читати Том тiт тот epub скачати, читати Том тiт тот doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено