Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Скупий ксьондз

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був один ксьондз, але такий був багатий, що йому пари не було. А до того ще був дуже скупий і мало, дуже мало давав своїй челяді їсти. А хліба такого мав, що аж гергелиця їла, а своїй челяді жалував дати.

Та одного разу сказав він наперед двома днями свому фірманові, аби собі злагодив оброку, бо поїдуть на бал. Але слуги як вчули, що поїде ксьондз на бал, зараз скинулися по кілька крейцарів і накупили тому фірманові хліба, аби мав сам що їсти в дорозі, і наповіли йому так, що аби на балу не був і додому зараз не приїхав. Але вже ксьондз казав запрягати коні, а фірман запакував собі хліб в обрік, так аби ксьондз не знав, і поїхали. Та й ксьондз не брав собі хліба на дорогу.

Ї дуть вони, їдуть. Як заїхали в ліс, захопила їх ніч.

— Що ж тут тепер будемо робити? — каже ксьондз.

— А що ж,— каже фірман.— Будемо ночувати до ранку. Фірман дав коням їсти, а собі добув буханець хліба, сів за корч та й їсть. А ксьондз їхав собі на бал та й дома нічого не їв, і хліба не брав на дорогу. Та й мусить голоден лягати спати на бричці. Фірман як добре попоїв, то лиш води жадає, а ксьондз голоден та й слинку пролигає. Але тут вже зробився день, запріг фірман коні лиш би їхали. Та що ж, коли не знати куди? Беруть вони та й їдуть. Але що ж, коли вже дорозі кінець вийшов. Зліз ксьондз з брички та й пішов дорогу шукати, а фірмав тим часом добув хліб, сів собі за корч та й їсть. Але приходить ксьондз та й каже:

— Ходив я шукати дорогу, а тепер ти іди та шукай. Але фірман мав хліб уже напоготові, та й пішов шукати дорогу, не так дорогу, а лиш коби де води найти, аби самому напитися та й худобу напоїти. Ішов фірман лісом і зайшов аж над якусь ріку, дивиться, а там не видко ніде порома, ані одної хатинки. Вернувся назад до брички та й каже:

— Нема ніде далі дороги, лиш до води. Як пригнав уже від води і дав трошки коням їсти, захопила їх друга ніч. Ну, якось вони переночували і

ледве-ледве дочекалися дня.

Але фірман видить, що ксьондз дуже зголоднів, запряг коні та й поволі виїхав з лісу, і вже пустилися їхати додому назад. А там, під лісом, була хатина побережникова.

Та ксьондз каже до фірмана:

— Піди та возьми хоч вогню. І пішов фірман до хати. А побережникова жінка масло робила та й каже:

— Може би-сьте, напилися маслянки?

— Та чому? Як ваша ласка, то дайте, я нап'юся. І дала фірманові горнятко маслянки. Він випив, подякував, узяв вогню в люльку та й іде. А тога побережникова жінка вийшла за ним надвір та й каже:

— Може би, і єгомость пили маслянку?

— Ні, де би вони пили,— каже фірман та й пішов до брички. А ксьондз питається:

— Що то вона казала?

— Фі! Вона каже: може би, єгомость їли просяницю.

— Яка вона дурна баба, я пробував своє сіно їсти, та не можна, не то просяницю, бери якнайборше та гони додому.

Приїхали вже додому. Ксьондз здибав наймичку свою на брамі та й каже:

— А ти куди йдеш? — Я іду до сусіда по вогонь.

— Вернися та й візьми собі хліба, бо знаєш, коли йдеш, але не знаєш, коли прийдеш,— каже ксьондз.

І від того часу вже інакше було слугам на харч: вже так плавали в добрі, як свині в багні....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Скупий ксьондз txt скачати, читати Скупий ксьондз jar скачати, читати Скупий ксьондз fb2 скачати, читати Скупий ксьондз epub скачати, читати Скупий ксьондз doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено