Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Син ведмедиці

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:


Був один піп. Пішов раз за грибами та й найшов ведмедиху, і ліг з нею спати. Ну вже він там собі з нею спав, але надбіг з гори заєць, то листя зашелестіло, а він гадав, що то люди, та й утік геть, а костур та й бесаги лишив. За якийсь час піп забув за бесаги та й костур, а ведмедиха взяла та й загребла їх у лист. Але вона мала відтак від того попа хлопця. Ну вже вона його плекає, він уже виріс, але десь так у сімнадцять літ питається той хлопець ведмедихи, каже:

— Мамо, скажи-но мені, котрий мій тато? А вона каже:

— Іди та витягни ототу ялицю та покладь її корінням догори, а гіллям до землі, аби стояла, то ти скажу, а як так не зробиш, то ти не скажу.

Він побіг ід ялиці, муцується, муцує, та й не може її витягнути, та й лишив. Ну, вона його знов плекає, але за рік ци за два знов він питає:

— Мамо, скажи-но мені, котрий мій тато? А вона каже:

— Іди та оберни тоту ялицю корінням, аби стояла догори, а гіллям до землі, то ти скажу.

Він побіг, витяг ялицю з корінням із землі та й обернув догори корінням, а наспід гіллям, прийшов та й каже:

— Ну вже-м обернув, кажи ж, котрий мій тато? А вона подивилася, що ялиця стоїть корінням догори, та й пішла, та відгребла з листу бесаги й костур, дала 'му та й каже: — Іди ж у село, де найбільша хата, та постав там бесаги та й костур, а хто до них признається, то твій тато. Він взяв бесаги й костур та й пішов у село. Прийшов він у село, видивився, котра найбільша хата, поклав перед поріг бесаги та й костур, а сам сховався за вугол. Але вийшла попадя; як уздріла бесаги й костур перед порогом, та й скричала:

— Єгомость, а ходіть же, осьде якісь бесаги та й костур! А піп вибіг, подивився та й каже:

— Та се мої бесаги та й костур, що я загубив, як-єм ходив за грибами. А той хлопець вистрибнув із-за вугла та й каже:

— То і я твій, тепер уже від тебе ніде не піду. Та й зайшов до хати, сів за стіл та й каже давати йому їсти. Але він дуже багато їв — із'їв бербеницю молока та й семеро хліба. Ну, як уже наївся, то сів та й не хоче ніде від попа іти. А піп каже:

— Що з бідою робити? От дати 'му, най возить гній. А там було багато гною на загороді. Ну, вивели його до гною та й дають 'му якусь лопату, аби метав гній. А він подивився на ту лопату та й каже:

— Та цим, аби я метав,— є пусте,— та й найшов дві терлиці, пішов до цигана та й скував докупи; та як пішов до гною, як зачав метати, за дві години викидав увесь гній на город. Відтак прийшов до хати та й каже, щоби 'му дали їсти. Ну, дали вони йому їсти, а він знов з'їв бербеницю молока та й семеро хліба, сів та й сидить. А піп каже:

— Чому не йдеш до роботи? А він каже:

— Та що буду робити, я вже свою роботу зробив. Піп пішов, подивився, а то ввесь гній на городі; а він аж напудився та й взяв радитися з попадею, як би 'го збутися; та й усудили, аби він на другий день їхав з слугами в ліс за дровами, а вони аби йому сховали сокиру, а він там лишиться, та й 'го вовки з'їдять.

Ну, на другий день дали му поснідати, а він знов із'їв семеро хліба та й бербеницю молока, та й виправили 'го з слугами в ліс по дрова; але намовили слугів, аби 'му сховали сокиру, а відтак аби 'го лишили самого в лісі. Ну, приїхали вони в ліс, а слуги взяли та й украли йому сокиру й сховали, а самі рубають собі дров на фіру. Він не має чим рубати собі та й каже:

— Дайте мені сокиру. А вони кажуть: — Най-ко, най! Ми нарубаємо вперед собі, а відтак пустимося всі та й нарубаємо й тобі.

Він послухав та й жде, а вони собі рубають помаленьку так, що до вечора ледве пон...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Син ведмедиці txt скачати, читати Син ведмедиці jar скачати, читати Син ведмедиці fb2 скачати, читати Син ведмедиці epub скачати, читати Син ведмедиці doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено