Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Швець і хан

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Один хан задумав перевірити, як народ виконує його веління. Він наказав своїм візирям оголосити, щоб його піддані не брались до роботи і не запалювали ночами вогнів.

Візирі доповіли ханові, що наказ оголошений і народ точно виконує його. Хан переодягнувся убогим і відправився вночі по місту. Ось йде він по темній вулиці, вмітив вогник. Підійшов до будинку, відкрив двері і попросив милостиню.

У цьому будинку жив швець. Він сидів за роботою. Коли увійшов жебрак, швець встав з місця і подав йому маленький коржик.

— Адже від хана послідувало розпорядження, щоб ніхто нічого не робив і ночами не запалювали свічок, - сказав жебрак.— Чому ти не виконуєш волю свого повелителя?

— Ти отримав милостиню, - сказав швець, - ну і йди собі з богом. Хан, який віддав таке веління, - дурень! Посуди сам, якщо б я не працював, як би став жити? Людина я бідна. Від роботи своєї щодня отримую чотири теньги користі і чотири збитку.

Хан нічого не заперечив на слова шевця і повернувся в свій будинок. Він зажадав до себе візирів і сказав їм:

— Я вважав, що ви розумніші за звичайних людей, і тому виділяв вас від інших, обсипав милостями. Тепер задам я вам питання, на яке ви повинні відповісти. Від занять своїх я отримую щодня чотири теньги збитку і чотири теньги прибули. Так от, скільки я маю прибутку і скільки користі? Даю вам три дні терміну: якщо ви не відповісте мені на це питання або не знайдете такої людини, яка змогла б відповісти на нього, я вас накажу стратити.

Пройшли три дні, а візирі так і не могли розгадати поставленого питання. Вони зібралися вже було бігти від гніву хана, як в цей час до них прийшов швець і заявив, що він відгадає питання хана, якщо йому дадуть за цю хорошу винагороду.

Візирі з великою радістю дали шевцеві чотири тисячі діллей і повели його до хана.

— Шановні візирі, - сказав швець.— Чотири теньги збитку і чотири теньги прибули я отримую таким чином. Віддаю одну теньгу — новий борг плачу, віддаю іншу теньгу — старий борг плачу, третю теньгу в колодязь кидаю, а на четвертую теньгу сам з дружиною живу.

— Що одну теньгу витрачаєш на себе і дружину, то всякому зрозуміло, - сказав хан.— А ти ось роз'ясни нам, куди інші три теньги діваєш.

Швець сказав:

-Одну теньгу я даю своєму синові для того, щоб він мене годував на старості років. Одну теньгу плачу як старий борг батьку і матері за те, що вони мене вигодували і виростили, нарешті, одну теньгу кидаю в колодязь, тобто годую дочку.
Ханові сподобалася така відповідь шевця, і він зробив його своїм візирем....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Швець і хан txt скачати, читати Швець і хан jar скачати, читати Швець і хан fb2 скачати, читати Швець і хан epub скачати, читати Швець і хан doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено