Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Розумний чоловік та дурні багачі

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був один чоловік, звали його Іваном. Мав жінку і дітей, але ніяк не міг прогодувати їх, хоч трудився, як той віл. Усе руки в мозолях були. Працював то в одного корчмаря, до в другого. А ті все його обманювали, споювали. Ніколи не платили те, що він заробив. Довго думав, як вибратися із злиднів. Раз каже він своїй жінці:

— Знаєш що, Марійко, треба якось діточки наші годувати.

— Та, Іване, як будемо годувати, коли ми бідні?

— Піду ще в третє село і наймуся на службу до якогось багатого корчмаря.

Треба сказати, що раніше лише в корчмарів та попа можна було бідному чоловікові щось заробити. Пішов Іван до багача, заробив якісь грейцари і вертається додому. По дорозі він завернув у корчму, заплатив корчмареві гроші і сказав, що прийде під вечір, бо зараз поспішає додому. Вечором повернувся Іван до корчми. А там сільські багатії-корчмарі гуляють. Іван замовляє випивку, закуску і всіх пригощає.

— Іване, звідки ти маєш гроші? — цікавляться корчмарі.

— Не ваше діло. Дай, корчмарю, ще пити, їсти. Корчмарі п'ють, гуляють, а Іван платить. А в Івана була цурава клебаня на голові, що дірка дірку доганяла.

Іван каже продавцеві:

— Пане корчмарю!

— Я тебе слухаю, Іване.

Іван імився правою рукою за клебаню, обернув її з переду назад і каже:

— Пане корчмарю, заплачено?

— Так,Іване. Заплачено.

А корчмарі один на другого позирають: як заплачено, коли він не платив, лиш клебаню повернув на голові. Старший із них мовив:

— Іване, продай ту клебаню.

— Ні за які гроші.

— Іване, що хочеш за клебаню?

— Якщо хочете, мірку грошей дайте золотих. Корчмарі пошепталися один з одним, розбіглися по домах, зібрали гроші, принесли в корчму.

— Іване, дай клебаню, візьми гроші.

— Беріть.

Корчмарі взяли клебаню, а Іван гроші. Пішов Іван додому. Жінка говорить йому:

— Де ти був, Іване?

— Ей, жінко, де я був. Бери гроші та дітей годуй. Пішла жінка у шинк, набрала хліба, муки, ковбаси, цукру. Як прийшла додому, сіла файно з чоловіком, дітьми, і почали гоститися. А корчмарі далі собі п'ють, гуляють і горя не знають. Настав час, що треба розходитися по домах. Корчмар говорить:

— Хлопці, платити!

— Зараз будемо!

Старший узяв клебаню на голову, повернув у другий бік:

— Пане корчмарю, заплачено?

— Ні, та коли ж ти платив? Другий говорить:

— Ти не вмієш. Дай сюди! Узяв другий багатій клебаню на голову, повернув і каже:

— Пане корчмарю, заплачено? А пан корчмар відтяг руку і швак того поза вухо:

— Коли ж ти платив?

Багачі почали сваритися, що капелюх не дійсний. Заплатили корчмареві гроші і йдуть Івана бити. Іван увидів, що біда, дав зробити деревище (труну) і наказав жінці:

— Я лягаю в труну, нібито я вмер. А ти як увидиш, що йдуть корчмарі, попали свічки, ставай біля труни, ламай руки, заводь плач і приговорюй, який Іван був добрий і чесний, та вмер. Хто буде діточки годувати? Але слухай уважно, що я наказую. Он там у кутку палиця стоїть. Як прийдуть корчмарі і як ти наплачешся наді мною, тоді скажи: «Ой, я згадала. Говорив мені Іван, що як умре, то щоб я взяла ту палицю, вдарила його, і він оживе».

Приходять корчмарі. Іван мертвий коло стола лежить, а жінка плаче, діти плачуть, що нянька не є. Свічки горять, такий крик, плач у хижі, що хоч тікай. Корчмарі зайшли.

— Добрий день! Що у вас, жінко, сталося?

— Іван умер. Такий добрий та чесний чоловік був і вмер.

— Та коли він умер? Що йому було?

— Та я, людкове, добре не знаю. Прийшов із корчми і вмер.

Та й давай знову плакати. Корчмарі переговорюють її, щоб не плакала. Жінка перестала плакати і каж...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Розумний чоловік та дурні багачі txt скачати, читати Розумний чоловік та дурні багачі jar скачати, читати Розумний чоловік та дурні багачі fb2 скачати, читати Розумний чоловік та дурні багачі epub скачати, читати Розумний чоловік та дурні багачі doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено