Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Розумний балдан

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Якось в одному улусі зібрався весь народ разом з нойонами, щоб вибрати повелителя-хана. Присутні вирішили зробити ханом лисого Тархалжана. У цей час маленький хлопчик років п'яти все бігав і просив його зробити ханом. Вибрали Тархалжана.

Одного разу той хлопчик (його звали Балдан) говорить ханові:

- Зробіть мене ханом замість себе.

- Призначаю тебе ханом над цими мухами, яких повним-повнісінько. Гаразд? - Говорить хан усміючись.

Хлопчик Балдан зробив собі з прутика коня і грав на вулиці. Підходить він до хана й бачить на його лисій голові велику муху. Хлопчик ударив хана по голові прутиком. Обернувся розлючений хан - п'ятирічний хлопчик Балдан стоїть.

- Що ти робиш? Йди но живо сюди!

- Повелитель-хан, я ж караю муху. Чому ж ця паршива муха повинна сидіти на голові повелителя-хана? Ви ж самі мене зробили володарем над мухами.

Розгубився хан, не зміг нічого відповісти, промовчав. А хлопчик сів верхи на прутик та побіг вбивати мух, де тільки їх бачив.

Минуло з тих пір кілька років. Старша дружина одного багатія народила сина. А від молодшої дружини дітей у нього не було. Коли хлопчикові багатія виповнилося п'ять років, батько його помер. Дружини затіяли тяжбу: ніяк не поділять добро. Суперечка розгорілася у них і з-за сина. Молодша дружина вирішила забрати сина у старшої.

Щоб покласти край суперечці, дружини звернулися до хана. Кілька днів хан шукав вірну відповідь і був у задумі. Раптом згадав він: “Давненько одного хлопчика, маленького Балдана, зробив я найоном над мухами. Той хлопчик тепер, мабуть, підріс та розумним став” .

Хан зустрівся з ним, впізнав того хлопця і каже:

- До мене ось-ось прийдуть дві жінки, сперечатися за сина. Чий це син - невідомо. Як же мені дізнатися, яка з них справжня мати, як вирішити цю суперечку? Піди-но і розсуди за мене. А я віддам тобі все, що попросиш.

- Можна поміркувати, завтра прийду, - пообіцяв хлопець.
Завтра Балдан прийшов до хана.

Незабаром підійшли і ті дві жінки зі своїм п'ятирічним хлопчиком.

- Шановний хан, це мій син, - каже та, яка молодше.

- Бреше вона! Ніколи вона не народжувала дітей, - говорить інша.

Балдан наказав слузі принести його меч. Коли принесли меча, Балдан вивів на вулицю обох жінок.

- Якщо ви обидві народили цього хлопчика, розділіть його. Цим мечем я розрубаю вашого сина на дві частини. Встаньте по обидві сторони і тягніть його за руки.

Як тільки він замахнувся мечем, жінка, що тримала за ліву руку хлопчика, впала, закривши обличчя. А інша так і стоїть, тримає хлопчика за руку.

Балдан завів двох жінок з хлопчиком у будинок і перед присутніми розкрив всю правду.

- З цих двох жінок я знайшов рідну матір хлопчика. Яке ж чисте і добре серце у рідної матері! Коли над її сином нависла смертельна загроза, вона втратила свідомість. А яка байдужа з вовчою душею і кам'яним серцем спокійно чекала його смерті.

Люди дивуються, мудрості Балдана.

Не було кінця радості і щастя старшої з жінок. Взяла вона свого сина і пішла додому....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Розумний балдан txt скачати, читати Розумний балдан jar скачати, читати Розумний балдан fb2 скачати, читати Розумний балдан epub скачати, читати Розумний балдан doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено