Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Розумна дівчина

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Давним-давно жили в селі селянин з дружиною. І був у них один-єдиний син.

Коли синові прийшла пора одружуватися, батьки порадили йому вибрати наречену в рідному селі. Юнак перебрав у думці всіх сільських дівчат, але підходящої нареченої не знайшов. Робити нічого, довелося батькам дозволити йому шукати собі наречену, де інде.

Зрадів син, що батьки не неволять його з вибором, і відправився в місто. Там жив кравець, старий друг його батька. Прийшов юнак до кравця та й каже:

- Надумав я женитися. Жодна дівчина в нашому селі мені не до душі. Ось я і вирішив прийти до вас. Може бути, ви, добрий друг мого батька, допоможете мені знайти найкращу дівчину на світі?

Кравець подумав і сказав:

- Чув я, що в одному селі живе дуже гарна дівчина. Та біда в тому, що вона у батька єдина дочка, інших дітей немає, а дружина у нього нещодавно померла. Тому батько навіть чути про нареченого не хоче і сватів в дім не пускає. Юнак відповів:

- Це нічого, що старостів не пускає, з батьком я справу залагоджу, аби дівчина була хороша.

Тоді кравець сказав:

- Завтра у нас базарний день, і її батько напевно прийде в місто.

Юнак повернувся додому, а на ранок встав затемна і знову відправився до кравця прямо в його майстерню на базарній площі. Кравець вже сидів за роботою. Він налив гостеві чашку кави, а коли в натовпі з'явився високий сивий селянин, показав його юнакові. Той добре розгледів батька дівчини і залишився задоволений. Одяг у старого був чистий і гарно злагоджений.

Після обіду селяни стали роз'їжджатися з базару. Пішов додому і батько дівчини зі своїми односельцями. Юнак розпрощався з кравцем і вирушив слідом за ними. На під’їзді до дорозі до села він нагнав їх, привітався, побажав усім доброго шляху. Далі вони пішли разом. Юнак весело балакав і жартував з молодими хлопцями.

Дорога бралася в гору. На перевалі їм довелося дертися вгору по крутій кам'янистій стежці. Батькові дівчини було важко йти, і юнак намагався йому допомогти. Він ішов попереду і простягав руку кожного разу, коли старому потрібно було піднятися на крутий уступ. Так у нього з'явилася можливість заговорити з батьком дівчини. Він жартівливо сказав:

- Батько, а чому б вам не витратити зайвий гріш і не купити коня? З конем легше долати підйоми.

Дуже здивувався старий:

- Що ти кажеш, сину? Хіба можна за гріш купити коня?

- Треба ж! - Незворушно відповів юнак і пішов далі .- А я й не знав. Виявляється, не можна за гріш купити коня.

Коли вони підійшли до села юнак, глянувши на зелені поля озимих, запитав:

- Батько, а у вас в селі хто-небудь уже косив озимі?

Старий ще більше здивувався і відповів, трохи дратуючись:

- Про що ти питаєш, синку? Хто ж косить озимі, коли вони ледь зійшли?

Юнак відповів так само спокійно і незворушно:

- Он воно що! А я й не знав. Не можна, виявляється, косити озимі, коли вони ледь зійшли.

Рушили вони далі. Юнак розважав батька дівчини розмовою, а коли селяни прийшли в село і стали розходитися по вуличках і стежками до своїх хат, юнак проводив старого до самих воріт.

Спускалися сутінки, а в горах темніє швидко. Юнак встиг розповісти старому, що йде в сусіднє село, і тепер, коли він став шанобливо прощатися, старий запропонував:

- Смеркає, сьогодні вже не варто йти далі, залишайся в мене ночувати, а вранці піднімешся раніше і вирушиш в дорогу.

Тільки цього юнак і домагався. Він і в село-то прийшов, щоб потрапити в будинок до старого, і все у нього вийшло, як він хотів. Тепер йому залишалося виконати свій намір - побачити дівчину, дізнатися, чи...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Розумна дівчина txt скачати, читати Розумна дівчина jar скачати, читати Розумна дівчина fb2 скачати, читати Розумна дівчина epub скачати, читати Розумна дівчина doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено