Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Про янекове щастя

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив собі один бідний вугляр і мав сина Янека. Хотів його в якусь науку віддати та грошей обмаль. Пас юнак собі кози та в лісі тинявся, та й усе. От якось узяв він та й загнав двійко тих кіз бозна-куди до лісу. І на обід не прийшов. Кози шукали собі ласощів.. А Янеку спало спало на думку знайти в лісі квітку, що він колись про неї чув.

Покинув він кіз, нехай собі пасуться де хочуть, а сам далі та далі в ліс. Коли бачить там, у молодому підліску, якусь сиву пташку,— все вона над ним літала, наче щось сказати хотіла. Надлетить і знов до нього, так ніби кудись його веде. Янек дивувався: чого пташка хоче? Та все йшов за нею, поки опинився біля отвору ніби в якусь печеру. Коли дивиться,— аж заблудився. Дороги ніде не видно. Він тоді не стерпів:

— От капосна пташина! — каже.— Тепер зовсім не знаю, де це я. Коли летить та пташка, у дзьобику прутик несе, пурх—і поклала того прутика йому під ноги. Тоді знов злетіла вгору, до розколини у скелі, сіла там. І стала щебетати, та так якось солодко. Янек узяв прутик і ляснув тричі по скелі, а вона так і відчинилась перед ним, неначе ворота. Постояв він, подивився, а далі наважився та й пішов крізь ті ворота далі.

Коли це зробилося так що опинився Янек у якімсь незнайомім краї. Аж ось знов стало видно, і побачив він кругом такого багато квіток. А між тими квітками чимчикують манісінькі чоловічки, кожен не більший од пляшки. А трохи далі — скляний замок, та так весь блищить. А тих, кажу вам, малих чоловічків аж кишіло там, як мурашви, і кожний був як два складаних ножики. Та все собі вони з чимсь поралися. Аж ось де не взялася там золотокоса дівчинка й питається його:

— Чого ти тут шукаєш? А Янек усе дивиться. Далі й сказав їй:

— Шукаю своє щастя, більш нічого

— То ходімо зі мною, ми тобі дещо дамо. Щось знайдеться для тебе,— і взяла його за руку. Ото йдуть вони, а Янек і питається:

— Як тебе звати?

— Мене кличуть Цілинка,— одказує.

— А є в мене ще дві сестри. Я дбаю про здоров'я.

— А ви що тут — нездужаєте?

— Де там! У нас такого не трапляється. Ми тільки помагаємо тим, що нагорі.

— А як?

— О, про те не турбуйся. Ось на тобі таке зернятко,— що як буде тобі чогось треба, кинь його на землю, то я зараз і прийду. Тільки гляди, щоб ти його добре сховав.

Ідуть далі й прийшли до другого квітника, коли й тут повно квітів, та ще кращих, ніж у першому. Там господинею була старша Цілинки сестра. Звали її Мілинка. Вона повертала очам зір. І така була моторна, що ніби аж літала на склянім помості й розсипала круг себе перлини, котрі так блищали, мов сліпучі іскорки, наче хто зірки розсипав. Вона й кинула йому одну, а як він спіймав її, дівчина й каже:

— Сховай цю перлину. Як буде тобі колись мене треба, кинь її на землю, я й прибуду. От ідуть вони далі, коли чує Янек спів і сміх.

— Що то? Хтось співає?

— Ми йдемо до нашої найстарішої сестри, яка зветься Лілинка. Вона береже скарби. Кого зачарує, той весь час сміється і співає. Ось прийшли туди, а Янек знай крутиться на всі боки, кортить йому побачити скарби. Лілинка зірвала розквітлу троянду й каже йому:

— Сховай її в кишеню, даю її тобі на згадку. І Янек враз почув, що в кишені задзенькало, аж мусив її руками притримувати, так роздалась. Дівчата водили його всюди, коли враз узяла його така туга, що нічого вже йому не треба, аби тільки повернутися додому.

— Тобі в нас не до вподоби?— питають дівчата.

— Та ні,— каже Янек,— тільки хочеться мені додому. Недарма кажуть, скрізь добре, а дома найкраще. Тим його й не повели далі до зам...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Про янекове щастя txt скачати, читати Про янекове щастя jar скачати, читати Про янекове щастя fb2 скачати, читати Про янекове щастя epub скачати, читати Про янекове щастя doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено