Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Про дурних рудобородих

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У п'ятницю, під час Джуми, зібралося в мечеті народу видимо-невидимо. Мулла зійшов на підвищення й став проповідувати про життєві мудрості. Тему для проповіді він почерпнув з китабах.
Між іншим, він сказав, що з виразу обличчя можна дізнатися думку людини, а з деяких прикмет - розумний він чи дурний. «Стережіться, правовірні, - уклав мулла, - рудобородих: у них мало розуму! Але якщо рудобородий відпустив довгу бороду, довше того, скільки можна захопити в кулак, він неодмінно зробить якусь дурницю! »
Сталося так, що в мечеті був присутній правовірний з довгою рудою бородою. Серце його здригнулося, коли він почув слова мулли. «Невже, - думав він, - слова ці належать до мене, до того ж мулла, розповідаючи все неначе поглядав у мій бік - ніби словами і жестами вказував на мене».
З важкими думами він повернувся додому: «А ну ж, подивлюся я в дзеркало, чи довга моя борода». Подивившись у дзеркало, він з схопив себе за бороду, і - о жах! - Між пальців стирчать довгі патли його рудої бороди!
«Геть її, геть, а то мене, чого доброго, і справді приймуть за дурня!» Ножиць під рукою не було: він кинувся до вогнища, бажаючи обпалити бороду. Бороду-то він обпік, але при цьому обпалив собі все обличчя. «Ох, який я дурень! - Крикнув нещасний .- Невже мулла правий? Не може цього бути. Піду по білому світу: напевно, знайду де-небудь рудобородого дурнішого за мене! »
Сказано - зроблено. Поплентався рудобородий куди очі дивляться. В одному аулі на площі він наткнувся на рудобородого і сильно йому зрадів. «Дай-но, - подумав він, - розповім йому про свою пригоду; що він на це скаже?»
Підходить він до нього, привітався і став йому розповідати про те, як він, обпікаючи бороду, обпалив все обличчя. Незнайомець усміхнувся і як би в розраду каже йому:
Зі мною було ще гірше у мене була корова з закрученими рогами. Надумалося мені якось просунути між рогами голову. Голова-то пролізла - нічого собі, натиснув тільки трохи вилиці, але назад її витягнути не можна! Що я не робив, нічого не допомагає: не лізе ні туди, ні сюди! Нарешті корова злякалася; підняла хвіст і давай зі мною ганяти по аулу. Я тиняюся безпорадно, ридаю від болю, так як корова своєю головою мене безжалісно підкидає вгору, а до довершення досади, хто мене не побачить, той заходиться від сміху.
Люди стоять біля своїх будинків і регочуть. Нарешті треба мною зглянулися: зловили корову і стали мене витягувати з лещат. Але не йде справа! Довелося відпиляти роги, і тоді тільки мене звільнили.
Правда, - відповів наш старий знайомий, - твоя дурість чистіше моєї. Підемо тепер разом, чи не знайдемо де-небудь рудобородого дурнішого за нас обох?
Той погодився. Плетуться обидва дурня найближчим торгове містечко, втішаючись думкою, що, напевно, знайдуть того, кого шукають. Прийшовши в містечко, вони пороззявляли роти від здивування: скрізь кам'яні будинки і багаті крамниці! Видивляються вони по сторонах, як раптом - яке щастя! На ганку, під навісом, ходить рудобородий і покурює трубку. Багатий, видно, дуже, але обличчя в нього спотворене: ніс як би приплюснутий, а на щоці рубець. «Що з ним таке? - Думають подорожні.
Видно, це від дурості! Давай-но йому розповімо про наші невдачі! Що він на це скаже? »
Підійшли вони до багатого незнайомцю, чемно привіталися і стали йому розповідати про пригоди з бородою і між рогами корови. Багач лукаво посміхнувся і каже:
- Все це дурниця: зі мною було ще гірше. Слухайте і тіштеся! Піднявся я якось на другий поверх свого будинку, підняв вікно і став бавитися тим, що ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Про дурних рудобородих txt скачати, читати Про дурних рудобородих jar скачати, читати Про дурних рудобородих fb2 скачати, читати Про дурних рудобородих epub скачати, читати Про дурних рудобородих doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено