Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Непереможний чемід-чудзін

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив на світі бідний пастух Чемід-чудзін.
З дитинства він сильним і спритним був, сильніше за всіх своїх однолітків. А як підріс, так його і дорослі побоюватися і поважати стали. Знали все, що кому з них з силачем Чемід-чудзіном в бою не справитися: всякого він легко однією рукою переможе.
Багато років пас бідний пастух Чемід-чудзін стада багатого Чанара. Але одного разу розгнівався багач на свого пастуха і прогнав його. Звалив Чемід-чудзін торбинку на плечі і пішов світ за очі.
Довго йшов він, втомився.
Привела його дорога в густий ліс. Вибрав Чемід-чудзін тінисту поляну, поклав під дерево торбинку, ліг і заснув.
Спить він і бачить сон - ніби підходить до нього старий з великою білою бородою і говорить:
"Здрастуйте, багатир".
"Який я багатир! Я простий пастух", - відповідає Чемід-чудзін.
"Ні, ти багатир. Слухай, що я тобі скажу. Під цим деревом, в тіні якого ти спиш, є залізні двері. Двері ці ведуть в підземелля. Вже сто чотири роки стоїть там чарівний кінь і чекає багатиря, який його осідлає. Сідай на нього, і станеш справжнім багатирем. Не давай в образу слабких, допомагай бідним і карай злих і багатих".
Прокинувся Чемід-чудзін - і сам не знає, вірити своєму сну або не вірити. Встав він на ноги, схопив за нижні гілки дерево, під яким спав, вирвав його і бачить, - в глибині ями великі залізні двері.
"Здається, старий-то мені правду сказав", - подумав Чемід-чудзін. Відкрив він двері і спустився в підземелля.
Не пройшов він і трьох кроків, як з'явився перед ним, немов з-під землі, білосніжний кінь. Грива у коня кільцями, шерсть шовкова, підкови з чистого золота. Дорогоцінне сідло на коні, і привішена до сідла багатирська зброя.
Зупинився кінь перед Чемід-чудзіном і заіржав, немов від радості. Чемід-чудзін не став довго роздумувати. Схопився він на коня, виїхав з підземелля і помчав по лісовій дорозі.
Доїхав він до першого перехрестя, і зустрівся йому незнайомий багатир на сірому коні.
- Куди, багатир шлях тримаєш? - питає Чемід-чудзін.
- Їду я в турецьку землю. Там збираються багатирі зі всієї землі. Хто опиниться всіх сильніше того падишах свою дочку віддасть.
- А як звуть тебе?
- Звуть мене - Сагиб-алі.
- Сагиб-алі, візьми мене з собою.
- Поїдемо, дорога широка - двом місце вистачить.
Довго їхали багатирі через дрімучі ліси, через високі гори. Їдуть багатирі, бесіду дружню ведуть, а Сагиб-алі і говорить:
- Брате, марно ми в турецьку землю їдемо. Адже там падишах нас один з одним боротися примусить. Доведеться нам в єдиноборстві один на одного руку підняти. Давайте краще хай один з нас до турецького падишаха їде а інший від перехрестя в іншу сторону.
Так і порішили, обійнялись на прощання, та заприсяглись що як що не прийде хто-небудь, значить, трапилося з ним яке-небудь нещастя
.Присягнулися багатирі, розпрощалися і роз'їхалися в різні боки.
Поїхав Сагиб-алі направо. Багато країн він об'їздив, багато слабких і скривджених захищав, багато добра людям зробив - і стало ім'я його відомим від моря до моря.
Одного разу, коли він їхав дрімучим лісом, почув голос:
- Багатир, врятуй мене від злої смерті, допоможи мені. Злий чарівник тримає мене тут в неволі.
Сагиб-алі під'їхав до краю дорогі і побачив, що до дерева прив'язана молода красива дівчина.
Зіскочив багатир з коня, розрубав мотузки. А дівчина раптом перетворилася на величезну змію і проковтнула його.
Перелякано заіржав чорний кінь і кинувся від дороги в гущавину.
А Чемід-чудзін їхав та їхав прямою дорогою в турецьку землю. На третій день шляху зустрівся йому старий з вели...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Непереможний чемід-чудзін txt скачати, читати Непереможний чемід-чудзін jar скачати, читати Непереможний чемід-чудзін fb2 скачати, читати Непереможний чемід-чудзін epub скачати, читати Непереможний чемід-чудзін doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено