Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Наука брехливій жінці

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Як чоловік відучив жінку брехні розпускати Була в чоловіка дуже язиката жінка. Рано встане, піде по сусідах, тут за одного набреше, там за другого. І кожен день у селі сварка, бо вона таке наговорить, що ніхто не може розібратися, де брехня, а де правда. Люди чоловіку докучають:

— Чоловіче, у тебе жона брехачка, дай їй якусь роботу, щоб вона не займалася брехнями. Приходить чоловік додому й каже:

— Жоно, що ти набрехала там і там?

— То не я. То та і та. Вони на мене набрехали. То не я. Чоловікові таке наговорила, так забаламутила йому розум, що він повірив. А коли покажеться межи світом, знову скаржаться на його жону, що плітки розпускає. А як прийде додому й каже своїй ґаздині, вона знову виговориться, доведе, що то не вона, що вона чесна. Потім чоловік думає собі: «Перевірю я тебе і взнаю, чи ти брехачка, чи чесна».

На другий день перед обідом чоловік заходить до хати, тримається за черево і йойкає:

— Йой, жоно, як мене болить!

— Що тебе болить?

— Казав би я тобі, але ти комусь розповіж, і я буду ганьбитися.

— Та ні, нікому на світі не скажу. Лиш говори,— настоює жінка.

— Якщо ти ніде не скажеш, то я тобі вповім. Як я копав на ниві картоплю, схилився, і мені з рота жива сорока вилетіла. Та ще сіла на яблуню і заскреконіла. Мене тепер так страшно болить, коби хоч не вмер. Айбо ти, жоно, ніде про це не кажи, бо як люди довідаються, то всі будуть мені докучати.

Чоловік- роздівся, ліг у постіль і лежить, як хворий. А жона в хаті крутиться-вертиться і сюди, й туди. Не знає, як зустрітися з кумою. Не витерпіла, вискочила з хати, а тут і кума йде вулицею. А вона зразу до неї:

— Кумо, щось би-м вам уповіла, чи нікому лиш не скажете?

— Та де, кумо, я на вас уповісти? Ніколи такого не було й не буде, лиш кажіть що?

— Моєму Василеві із рота вилетіла жива сорока. Я виділа своїми очима та ще й сіла на яблуню, заскрекотала і так полетіла. А тепер він лежить такий хворий, що й не встає.

А кумі не з віри, йде дивитися до хати, чи кум справді лежить. Заходить до хати і каже:

— Що вам, кумочку, є? Ви хворі?

— Ей, кумо, щось дуже під грудьми болить. Кума звідти як вийшла, найшла свою куму Поланю і говорить:

— Кумо, я би вам щось сказала, лиш мовчіть і нікому ні слова.

— Що ви, кумочко, не довіряєте мені? Хоч би мене й різали, то ніхто від мене й слова не почує.

— Так ось слухайте. Моєму кумові Василеві три живі сороки з рота вилетіли, і тепер лежить такий хворий, що ледве говорить. Я була в нього і сама бачила.

Як почала кума кумі передавати, так та брехня рознеслася по всьому селу і вже дійшло до того, що якась говорила, що з рота Василя вилетіло тридцять сорок, ціла зграя.

А Василь як виспався, одівся і вечором пішов у корчму. Там люди звідають його:

— Чи правда, Василю, що з твого рота вилетіла ціла зграя сорок?

Одні сперечаються і кажуть:

— То не може бути, щоб із чоловіка живі сороки вилетіли.

А другий твердить:

— Неправда, моя жона власними очима бачила, як вилітали.

А Василь каже:

— Правда, точна правда, що вилетіла ціла зграя сорок, айбо не мені з рота, а моїй жоні.

— Як так не тобі? — дивуються люди.

— Та ні, то моїй жоні з рота вилетіли. Василь добре випив собі в корчмі, прийшов додому, узяв палицю і всю спину пописав своїй жінці. І каже:

— Ти говорила мені, що ти не брехачка, а ти на все село брехні розпускаєш.

Потім закрив її в комору, і три дні сиділа там голодна. Після цього вже не ходила брешучи по селу, боялася, що Василь знову попише їй спину і закриє в комору. Відтоді стала вона порядною жінкою....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Наука брехливій жінці txt скачати, читати Наука брехливій жінці jar скачати, читати Наука брехливій жінці fb2 скачати, читати Наука брехливій жінці epub скачати, читати Наука брехливій жінці doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено